Svijet     | 15.06.2020. 09:01 |

Filipinska novinarka Maria Ressa proglašena krivom za 'cyber klevetu'

FENA Internet

MANILA, 15. juna (FENA) - Filipinska novinarka Maria Ressa danas je proglašena krivom za 'cyber klevetu' u slučaju kojeg su grupe za slobodu medija opisale kao politički motivirani progon Duterteove vlade, javlja CNN.

Ressa je uhapšena početkom prošle godine u uredu internetskih novina "Rappler" koje je osnovala 2012. godine. Bila je poznata zbog nepokolebljivog praćenja predsjednika Rodriga Dutertea i njegovog rata s drogom.

Slučaj se nadovezao na priču napisanu 2012. godine, u kojem je Ressa tvrdila da je poslovni čovjek Wilfredo Keng imao veze s ilegalnom drogom i trgovinom ljudima. Međutim, članak je objavio Rappler dvije godine prije nego što su na Filipinima stupili na snagu novi zakoni o cyber klevetama.

Tužioci  tvrde da je priča ponovo objavljenja nakon usvajanja zakona što predstavlja "republikaciju" i znači da bi se moglo smatrati "cyber klevetom".

U ponedjeljak je sud proglasio autore tog teksta, novinarku  Ressa  i zaposlenika Rapplera, Reynalda Santos Jr., krivim  za prekršaj. Zatraženo  je najmanje šest mjeseci zatvora i do sedam godina, prema presudi, iako će vjerovatno imati mogućnost žalbe i kaucije.

Govoreći nakon presude, Ressa je rekla da presuda 'nije neočekivana'.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU zastupnici odobrili zakon o slobodi medija

Vijeće Europe kritizira "lex AP" i tvrdi da radni uvjeti novinara u RH zabrinjavaju

Pod klizištem u Filipinima zatrpana dva autobusa s najmaje 11 ljudi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo