Svijet     | 15.06.2020. 12:44 |

Evropske granice se ponovo otvaraju, put do oporavka turizma je dug

FENA Internet

BRUXELLES, 15. juna (FENA) - Širom Evrope granice su otvorene danas nakon što su tri mjeseca bile zatvorene zbog pandemije koronavirusa. Međutim, i dalje postoje mnoga ograničenja kao i činjenica koliko će Evropljani željeti putovati ovo ljeto, dok su granice još uvijek zatvorene za Amerikance, Azijce i druge međunarodne turiste.

Granične provjere za većinu Evropljana odbačene su preko noći u Njemačkoj, Francuskoj i mnogim drugim zemljama, gotovo dvije sedmice nakon što je Italija otvorila svoje granice. U dvadeset sedam zemalja Evropske unije, kao i onim u takozvanom "području Schengena", koje uključuju i nekoliko zemalja koje nisu članice EU, poput Švicarske, otvaranje granica se ne očekuje za posjetitelje izvan kontinenta barem do početka sljedećeg mjeseca, a vjerojatno i kasnije, prenosi AP.

Povodom ponovnog otvaranja granica i pariških restorana u ponedjeljak, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je vrijeme "da okrenemo stranicu prvog čina krize" i "ponovo otkrijemo slobodu."

- To ne znači da je virus nestao i da se možemo potpuno opustiti.  Ljeto 2020. bit će drugačije od bilo kojeg drugog - upozorio je Macron.

Taj je oprez prisutan svugdje nakon više od 182.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa u Evropi. Prema podacima Johns Hopkins Univerziteta u regiji je bilo više od dva miliona od ukupno 7,9 miliona potvrđenih infekcija na svijetu.

- Imamo pandemiju pod nadzorom, (ali) ponovno otvaranje naših granica je kritični trenutak - rekao je u nedjelju španski premijer Pedro Sánchez, najavljujući da njegova teško pogođena zemlja kreće naprijed prema evropskim putnicima za 10 dana.

- Prijetnja je i dalje stvarna. Virus je još uvijek vani - rekao je Sánchez.

Ipak, potreba da se evropska turistička industrija ponovno uspostavi je od velike važnosti za zemlje kao što su Španija i Grčka, jer se ekonomskom kriza uzrokovana koronavirusom povećava. Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis priznao je da će "puno zavisiti o tome osjećaju li se ljudi ugodno putovati i možemo li Grčku predstaviti kao sigurno odredište".

U ponedjeljak je Grčka dočekala prve međunarodne letove prema Atini i Solunu čiji se putnici nisu suočili sa obaveznim testovima na COVID-19. Direktni međunarodni letovi do regionalnih grčkih zračnih luka, uključujući one na otocima, započet će 1. jula. Posjetitelji će biti podvrgnuti nasumičnom testiranju na koronavirus.

U probnoj vožnji, Španija je dopustila hiljadama Nijemaca da od ponedjeljka lete na Balearske otoke bez obaveznog 14-dnevnog karantina za tu skupinu. Ideja je testirati najbolje prakse u eri koronavirusa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo