Bosna i Hercegovina     | 15.06.2020. 12:43 |

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15.juna (FENA) - Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama koji se obilježava 15. juna, Ombudsmeni Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuju svaki vid nasilja nad ovom kategorijom stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Oblici nasilja nad starijim osobama, pored fizičkog, podrazumijevaju psihičko i emocionalno zlostavljanje, ali i finansijsko zlostavljanje, seksulano zlostavljanje, te nebrigu, odnosno zanemarivanje.

-Starije osobe su često marginalizovane u pogledu društvenog utjecaja, socijalni položaj i životne prilike često su im vrlo teški, a i zdravstveno su ugroženije, što je naročito došlo do izražaja u vrijeme pandemije COVID-19 - saopćeno je.

Ombudsmeni ističu da je važno usmjeriti pažnju na probleme i potrebe starijih osoba, a to, pored ostalog, podrazumijeva da se paralelno sa otklanjanjem uzroka nasilja radi i na poboljšanju efikasnosti u radu institucija nadležnih za pružanje zaštite, pomoći i podrške.

Pozivaju starije sugrađane da prijave svaki vid diskriminacije i nasilja prema njima, ističući da oni imaju pravo na siguran i dostojanstven život.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Konferencija - Udružiti snage u zalaganju za unapređenje promocije i zaštite ljudskih prava u BiH

Udruženje filmskih radnika proslavlja Međunarodni dan kratkog filma 21. decembra

Koronavirus se reflektirao na sve sfere ljudskih prava

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'