Svijet     | 15.06.2020. 15:23 |

Čelnik IAEA traži od Irana da dopusti pristup nuklearnim lokacijama

FENA Internet

BEČ, 15. juna (FENA) - Čelnik agencije UN-a za nuklearni nadzor ponovio je u ponedjeljak da Iran mora pružiti njenim inspektorima pristup lokacijama za koje se vjeruje da je Islamska Republika u njima uskladištila ili koristila neprijavljeni nuklearni materijal.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mariano Grossi izjavio je novinarima nakon sastanka odbora guvernera IAEA u Beču da je postavio to pitanje „kod iranskih vlasti na najvišem nivou“.

- Potrebna nam je takva saradnja. Žalim što u ovom momentu  imamo takvu nesuglasicu - kazao je.

Grossi je poručio odboru da 'Iran uskraćuje pristup skoro godinu dana, i nije angažovan u bitnim raspravama koje bi pojasnile odgovore na naša pitanja vezana za mogući neobjavljeni nuklearni materijal i aktivnosti povezane s nuklearnom energijom'.

Vjeruje se da su aktivnosti na sve tri lokacije pokrenute ranih 2.000-ih godina, prije nego što je Iran potpisao nuklearni sporazum sa svjetskim silama u 2015., dok Teheran tvrdi da IAEA nema zakonske osnove da ih pregleda.

Grossijevi komentari naglasili su brige njegove agencije izražene u njenom pisanom izvještaju svojim članicama u ovom mjesecu oko pristupa dvije ili tri lokacije koje je identifikovala u martu, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo