Regija     | 16.06.2020. 09:48 |

U Sjevernoj Makedoniji ponovno izvanredno stanje, ali radi izbora

FENA Agencije

SKOPLJE, 16. lipnja (FENA) - Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski proglasio je u ponedjeljak večer izvanredno stanje u trajanju od osam dana kako bi se omogućilo da izvanredni parlamentarni izbori budu 15. srpnja.

U priopćenju se navodi da je Pendarovski odluku da proglasi izvanredno stanje koje će trajati do 22. lipnja, donio na prijedlog  makedonske Vlade, kako bi se omogućilo neometano pripremanje izvanrednih parlamnetarnih izbora koje su političke stranke dogovorile za 15. srpnja, i to uz provodjenje mjera zaštite zdravlja tijekom izbornog procesa u uvjetima pandemije, prenosi Beta.

Njegova očekivanja  su da prevremeni parlamentarni izbori "budu fer, slobodni i demokratski, imajući u vidu europsku perspektivu zemlje".

Po uredbi Vlade od 22. ožujka kojom su zbog pandemije odloženi izbori prvobitno zakazani za 12. travnja, izborni proces se nastavlja odmah po ukidanju izvanrednog stanja i traje preostala 22 dana.

Sjeverna Makedonija od početka siječnja ima tehničku vladu za provođenje izbora, a od raspisivanja izbora 12. ožujka ne funkcionira ni parlament jer se raspustio zbog tada planiranih izbora.

Izvanredno stanje, koje je u Sjevernoj Makedoniji bilo uvedeno 18. ožujka zbog epidemije koronavirusa, prestalo je u nedelju, 14. lipnja, poslije 88 dana.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo