Kultura     | 16.06.2020. 11:38 |

Predstava 'Ukulele jam' selektovana za Festival 'Novi tvrđava teatar'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Nakon što je predstava "Ukulele jam" prema romanu Alena Meškovića, u režiji Dine Mutafića i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica selektovana za 39. pozorišne/kazališne igre BiH u Jajcu, ista predstava je selektovana za 7. festival "Novi tvrđava teatar" u Novom Sadu.

Ambijentalni pozorišni festival "Novi tvrđava teatar" će ove godine biti održan od 4. do 8. septembra u Novom Sadu.

Predstava "Ukulele jam" je premijerno izvedena za 70. rođendan Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, 25. februara. U njoj igra cjelokupan glumački ansambl BNP-a Zenica uz stalne saradnice i saradnike, te uz gostujućeg glumca Zijaha Sokolovića.

"Ukulele jam" je predstava o odrastanju i formiranju identiteta u periodu devedesetih kada je jedini važan identitet bio onaj nacionalni. Glavni junak, tinejdžer Miki, neizmjerno se radovao ljetu 1992. kada će konačno napuniti petnaest godina, početi izlaziti u grad, prvi put se poljubiti, a njegov brat Neno konačno će se vratiti sa studija u Sarajevu. Međutim tog ljeta '92, Neno je odveden u logor, a Miki zajedno sa svojim roditeljima završava u izbjegličkom kampu u Hrvatskoj, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Premijera predstave 'Što je muškarac bez brkova' u režiji Ivana Lea Leme u petak na sceni BNP-a

Begagić dao prednost bh. savremenicima, 'Kiselina' otvara se 23. festival bh. drame u Zenici

Održan koncert ansambla violončelista 'Cellissimo' u Zenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta