Bosna i Hercegovina     | 16.06.2020. 13:05 |

Turković-Cakaj: Nastaviti unapređenje suradnje prijateljskih zemalja (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Vršilac dužnosti ministra za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije Gent Cakaj, tokom zvanične posjete Bosni i Hercegovini, danas je u Sarajevu razgovarao sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Nakon sastanka Cakaj je naglasio opredjeljenje Albanije za proširenje opsega suradnje i produbljivanje prijateljskih veza s Bosnom i Hercegovinom, za jačanje pravne sigurnosti i uklanjanje prepreka slobodnoj trgovini i kretanju u regionu, s ciljem jačanja ekonomskih odnosa, vezanih, primjerice, za turizam i promet roba, kao i za željeni zajednički prosperitet ka evropskom članstvu.

Povodom aktuelne pandemije koronavirusa, on ističe da je i Albanija u početku djelovala mjerama prvenstveno na njenom usporavanju, a u aktuelnoj fazi normalizacije života, otvorila su se i pitanja daljnjeg razvoja ekonomije te unapređenja vanjskih relacija.    

Cakaj je u kontekstu odnosa Albanije i Bosne i Hercegovine naveo da treba odaslati zajedničku poruku “da smo složni i da se realiziraju ranije započeti projekti”.

Naglasio je također albansku podršku namjerama izrečenim u okviru Berlinskog procesa i dodao da predsjedavanje njegove zemlje OSCE-om neće značiti samo njenu brigu za vlastitite interese već ta zemlja želi da predstavlja i interese prijatelja, kako je naveo, naglašavajući da dvije države koje zastupaju on i ministrica Turković već imaju doboke prijateljske veze.

Albanski diplomata je o pitanju Kosova rekao da njegova zemlja očekuje podršku u njenom stavu, kao i da rješavanje tog problema nema samo političku i sigurnosnu, već i moralnu dimenziju.

Cakaj očekuje da će ministrica Turković, čiju posjetu očekuje zvanična Tirana, biti u prilici da spozna albanska iskustva i djelovanje na evropskom putu.

Zahvalio je Bosni i Hercegovini za solidarnost i pomoć Albaniji nakon razornog zemljotresa, za podršku članstvu u Vijeću sigurnosti i međunarodnim asocijacijama te za zajedničke napore u borbi protiv pandemije.

Albanija je na raspolaganju Bosni i Hercegovini u svemu što može učiniti u zajedničkom nastojanju ka boljoj budućnosti, zaključio je vršilac dužnosti ministra Albanije za Evropu i vanjske poslove.

Ministrica vansjkih poslova Bosne i Hercegovine je izrazila zadovoljstvo zbog zvanične posjete albanskog kolege, tim više što su uvjeti za diplomatske aktivnosti otežane pandemijom koronavirusa.

Po njenim riječima, između dviju zemalja nema otvorenih pitanja jer se rješavaju u prijateljskim susretima, zvaničnim i nezvaničnim.

Na sastanku s albanskim ministrom, navela je, između ostalog je razgovarano o albanskom predsjedavanju OSCE-om i predstojećem samitu, o regionalnoj kooperaciji, s naglaskom na vrlo uspješne kontakte u okviru Berlinskog procesa.

Pogledajte http://fena.ba/video/4590/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/102xz8JQBnsXky5KgzDhBkF0mH4MTBdOy?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Turković i Cavusoglu o jačanju ekonomskih odnosa te realizaciji započetih projekata

Turković i Fajon - Slovenija kontinuirano podržava evropski put BiH (VIDEO)

Stabilnost u regiji, jačanje ruskog uticaja i reforme u fokusu sastanka Fajon i Turković

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo