Bosna i Hercegovina     | 16.06.2020. 14:03 |

Ministar Lučić: Rješavati pitanja nestalih osoba u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Miloš Lučić primio je u zvaničnu posjetu Metjua Holideja, direktora Programa za zapadni Balkan Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). 

Pitanje nestalih osoba skoro 25 godina poslije ratnih sukoba i dalje je jedno od ključnih pitanja u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo će raditi na unapređenju saradnje s ICMP-om kako bi ovaj problem sistemski rješavao - saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U saopćenju se navodi da je do danas u Bosni i Hercegovini od 30.000 nestalih identificirano više od 23.000 osoba, a 7.000 se i dalje vode kao nestale osobe.

Dodaje se da će Ministarstvo predano raditi na rješavanju ovog pitanja kako bi sve porodice nestalih konačno dobile odgovore koje traže. Uloga porodica nestalih osoba je od izuzetne važnosti i nužno je uključiti ih u sam proces traženja.

Učesnici sastanka usaglasili su se da je potrebno uskoro organizirati zajednički sastanak sa Savjetodavnim odborom Instituta za nestale osobe BiH.

Direktor Holidej pozvao je ministra Lučića da posjeti laboratoriju ICMP-ija u Tuzli, čije se standardno operativne metode iz BiH primjenjuju u Siriji, Iraku, Meksiku i drugim zemljama - navodi se u saopćenju.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH odbacilo medijske navode o obilježavanju Dana Roma

Vijeće Evrope dostavilo izvještaj o pristupu LGBTI osoba zdravstvenoj zaštiti u BiH

Predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja razgovarali s predstavnicima ICMP-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'