Kultura     | 16.06.2020. 14:02 |

Šezdeseto izdanje Festivala MESS u novom formatu traje godinu dana

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Internacionalni teatarski festival MESS ove godine obilježava 60 godina postojanja a na pres konferenciji upriličenoj danas povodom predstavljanja Festivala njegov direktor  Nihad Kreševljaković istakao je da će zbog pandemije COVID-19 i novog umanjenja budžeta MESS biti održan u potpuno novom formatu i trajat će godinu dana.

Festival će 1. septembra otvoriti predstava "Ivanov" Crnogorskog narodnog pozorišta, a kao dio tog septembarskog bloka programa bit će odigrana i italijanska predstava "Moby Dick" na Trgu Susan Sontag.

- U Galeriji Collegium Artisticum u oktobru će biti postavljena izložba "60 godina Festivala MESS" - kazao je Kreševljaković, dodavši da je za isti mjesec planiran "Svečani program u povodu 60. godišnjice MESS-a" kada će biti predstavljena i monografija.

Dječiji program Mali MESS bit će realiziran online, osim predstave "Moby Dick".

Festival MESS tako će od septembra 2020. do kraja septembra 2021. publici mjesečno predstaviti programske sadržaje koji su trebali biti održani u oktobru ove godine.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković smatra da je na taj način pronađen inovativan, a prije svega realan način da se 60. MESS učini posebnim događajem.

Direkcija Festivala objavila je i poziv za koprodukciju predstava "Platforma MESS 60", koja bi između ostalog trebala pomoći bh. teatrskim kućama u realizaciji projekata.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Gradimiru Gojeru dodijeljen Zlatni lovorov vijenac kao najveće priznanje koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS

Gojeru dodijeljen 'Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra'

Večeras na MESS-u ‘Djeca’ beogradskog Narodnog pozorišta

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom