Bosna i Hercegovina     | 16.06.2020. 14:51 |

Tegeltija-Čakaj: Postoji značajan potencijal za jačanje ekonomske saradnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Predsjedavajući Vijeća  ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu s ministrom za evropske i vanjske poslove Republike Albanije Gentom Čakajem.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnoj situaciji u vezi s pandemijom Covida-19, te mjerama koje su obje zemlje preduzele na saniranju zdravstvenih i socioekonomskih posljedica, izazvanih širenjem pandemije.

Razgovarano je i o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji, kako u regionu, tako i u BiH, s posebnim akcentom na proces evropskih integracija.

Zajednički je ocijenjeno da postoji značajan prostor i potencijal za jačanje ekonomske saradnje, te je potvrđena neophodnost i značaj unapređenja infrastrukturne povezanosti dvije zemlje.

Predsjedavajući Tegeltija je čestitao i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je, nakon dužeg zastoja, Republika Albanija, zajedno s Republikom Sjevernom Makedonijom, dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom i da je pitanje proširenja vraćeno na dnevni red EU.

Tegeltija je ponovio čvrsto opredjeljenje za nastavak evropskog puta, kao i značaj bilateralne i regionalne saradnje u kontekstu bržeg ekonomskog i privrednog razvoja - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Predsjedateljica Krišto otvorila Poslovni forum „Gradimo Livno zajedno“

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana