Najave     | 17.06.2020. 07:31 |

Narodna skupština o zaduženju RS-a za projekt mjera zaštite od poplava

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 17.juna (FENA) - Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) bit će nastavljena danas raspravom o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj investicionoj banci (EIB) po Projektu mjera zaštite od poplava, u iznosu od 19 miliona eura.

Ministrica finansija Zora Vidovićeva je navela da su to povoljna kreditna sredstva, koja se odobravaju na rok otplate od 25 godina, uz period odgode od pet godina.

Ukupna vrijednost ovog projekta veća je od 41 milion eura.

Na dnevnom redu zasjedanja je još 30 tačaka, među kojima Prijedlog Programa rada Narodne skupštine RS za 2020. godinu, te izmjene i dopune Krivičnog zakonika, kao i Prijedlog zakona o visokom obrazovanju, čiji je cilj usklađivanje domaćeg sistema s promjenama u evropskom visokom obrazovanju.

Za razmatranje su, između ostalog, predložene i izmjene i dopune zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju, po hitnom postupku, kao i novi skupštinski poslovnik.

Poslanici su jučer  obavili raspravu o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja RS prema EIB-u po Projektu „Vodovod i kanalizacija u RS II“, koji iznosi 30 miliona eura.

Vidović je kazala da je cilj ovog projekta unapređenje uslova života za oko 216.200 stanovnika i zaštita od poplava.

Na početku jučerašnje redovne sjednice entitetskog parlamenta zakletvu je položila novoimenovana ministrica uprave i lokalne samouprave Senka Jujić (DNS) nakon što je ranije razriješena Lejla Rešić. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo