Bosna i Hercegovina     | 17.06.2020. 09:09 |

Peticija "Kluba 100 - Plus" upućena najvažnijim kanadskim političkim subjektima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je političkim faktorima u Kanadi peticiju za donošenje zakona o negiranju genocida u Bosni Hercegovini. Peticija pod nazivom "Klub 100 - Plus" sadrži 8.372 potpisa iz 123 zemlje svijeta, saopćeno je iz tog instituta.

U pratećem pismu, Institut od najvažnijih političkih predstavnika Kanade traži da ta zemlja kao članica Upravnog odbora za implementaciju mira podrži peticiju, odnosno zahtjev za nametanje zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

Ova peticiju pod nazivom "Klub 100 - Plus", Institut je uputio svim članovima kanadskog parlamenta, premijeru Justinu Trudeauu, ministru vanjskih poslova Françoisu Philippeu i generalnoj guvernerki Julie Payette.

- Kanada je historijski opredjeljana u zaštiti međunarodnog pravnog poretka i njegovih ključnih postulata, od kojih su najvažniji: međunarodno pravo se mora poštovati, presude sudskih instanci izvršavati, počinioci privoditi pravdi dok god su živi. Takvi stavovi uvode mir i pružaju garanciju da međunarodni odnosi ostaju zaštičeni civilizacijskim pravnim pravilima, a unutrašnje pravo u obavezi da goni počinioce ratnih zločina i zločina genocida i da se suprostavi negiranju genocida. Imajući u vidu zvaničan stav Kanade kad je riječ o počinjenom genocidu u BiH, potvrđenom s dvije rezolucije usvojene u Kanadskom parlamentu, Kanada ima političku, pravnu i moralnu obavezu podržati peticiju i tako uticati da se u BiH krivično sankcioniše negiranje genocida - istaknuto je u saopćenju.

Kanadsko podržavanje peticije bilo bi vrlo važno u kontekstu zabrane negiranja genocida i zabrane nastojanja da se promijeni narativ o agresivnom karakteru rata protiv BiH.

Kao dio svjetske koalicije za istinu i pravdu o genocidu u BiH pod nazivom "Klub 100 - Plus", koaliciju čine predstavnici iz 131 države svijeta, a peticija je uime žrtava agresije i genocida u BiH upućena 12. juna međunarodnom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kanada i Sjedinjene Države saglasni oko zaplijene ruske zamrznute imovine

Kanada razmatra uvođenje sankcija 'ekstremističkim' doseljenicima na Zapadnoj obali

Prikupljeni potpisi za smjenu gradonačelnika na sjeveru Kosova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo