Svijet     | 17.06.2020. 10:10 |

Turska vojska pogodila više od 150 položaja PKK-a na sjeveru Iraka

FENA Internet

ANKARA, 17. juna (FENA) - Više od 150 terorističkih položaja pogođeno je u okviru operacije "Kandža-Tigar", koju su Oružane snage Turske pokrenule rano jutros na sjeveru Iraka.

Turske specijalne jedinice su ušle u regiju Haftanina i počele s žestokim napadima na terorističke položaje PKK-a, prenosi  Anadolu Agency (AA).

Nakon učestalih terorističkih provokacija i napada na policijske stanice i baze duž granice s Irakom, turska vojska je početkom sedmice pokrenula zračnu operaciju "Kandža-Orao", a dva dana nakon toga i kopnenu operaciju "Kandža-Tigar".

Nakon izdate naredbe za operaciju, turske jedinice počele su dejstvovati na terorističke položaja precizno pogodivši više od 150 meta. U akciji je korišteno naoružanje domaće proizvodnje, haubice "Oluja" te višecjevni raketni bacači. Specijalcima na terenu se avionima, helikopterima i bespilotnim letjelicama pruža podrška iz zraka.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Planinske regije Kandil, Gara, Metina, Avashin-Basyan, Hakurk, Zap i Haftanin nalaze se na sjeveru Iraka i predstavljaju glavno gnijezdo terorističkog pokreta PKK-a.

Turske snage provode opsežnu borbu protiv terorista PKK-a unutar Turske i na sjeveru Sirije i Iraka.

Vojne operacije u pograničnim regijama bazirane su na pravima Turske zasnovanim na međunarodnom pravu na samoodbranu i rezolucijama Ujedinjenih nacija koje se tiču borbe protiv terorizma, navodi AA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Turske vlasti uhapsile desetine osumnjičenih za veze s grupom 'Islamska država'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo