Bosna i Hercegovina     | 17.06.2020. 14:57 |

Grad Visoko: Do kraja godine bit će deminirano dva miliona m2 površine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) – Zahvaljujući saradnji Grada Visoko i regionalnog ureda Centra za uklanajnje mina u BiH (BH Mac), organizacija ''Mines Advisory (MAG) će do kraja 2020. godine deminirati 2.173.562 m2 površine na području tog grada.

Projekt finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država, a površine koje će se deminirati su uglavnom poljoprivredno i šumsko zemljište u blizini naseljenih mjesta gdje postoji opravdan strah od mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

Površine koje će biti deminirane nalaze se u neposrednoj blizini visočkih naselja: Zbilje, Plješevica, Prijeko, Čekrekčije, Buci, Stuparići, Dvor, Slatina i Čifluk.

- Danas je počeo projekt deminiranja velikog područja od naselja Prijeko preko Zbilja pa sve do kralupskog ratišta, više od dva miliona m2 površine. Riječ je o veoma značajnom, zahtjevnom i skupom projektu – kazala je gradonačelnica Visokog  Amra Babić.

Pojasnila je da je riječ o terenu na kojem gravitira veliki broj građana, u blizini tih područja koja će se deminirati nalazi se i veliki broj djece školskog uzrasta koja mogu svakodnevno da dođu u kontakt sa rizičnom površinom i time i u opasnost od mina.

U blizini je i turistička destinacija na Plježevici - lokalitet dijela Bosanske doline piramida koji je jako posjećen od domaćih i stranih turista, saopćeno je iz Grada Visoko.

Gradska uprava Visoko stavila se na raspolaganje organizaciji ''Mines Advisory Group'' (MAG) u cilju uspješne realizacije navedenog projekta deminiranja, a predstavnici MAG-a će koristiti sva raspoloživa materijalno-tehnička sredstva prilikom deminiranja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U samostanu u Visokom završena prva faza projekta očuvanja samostanskih rukopisa

Gradsko područje Mostara proglašeno slobodnim od mina

Policijski timovi pronašli osobu iz Visokog za kojom se intenzivno tragalo po prijavi porodice 

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom