Bosna i Hercegovina     | 17.06.2020. 15:48 |

Članovi HDZ-a iz izaslaničkog Kluba Hrvata reagirali na Komšićevu izjavu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Izaslanici Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda HDZ-a BiH saopćili su da najoštrije osuđuju „antidaytonske“ izjave Željka Komšića i napad na ustavni poredak Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

- Izjava Željka Komšića o ukidanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH izravno je usmjerena na rušenje međunarodnih ugovora na kojima je uspostavljena današnja BiH.

 Mi, izaslanici Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda HDZBiH, najoštrije osuđujemo „antidaytonske“ izjave Željka Komšića i napad na ustavni poredak Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

Komšić je, komentirajući izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o mogućem smanjenju ovlasti Vijeća naroda Republike Srpske, izjavio kako nema smanjenja ovlasti Vijeća naroda Republike Srpske bez ukidanja Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Željko Komšić ovakvom izjavom ruši temelje međunarodnih sporazuma, Washintonskog, a potom i Daytonskog mirovnog ugovora, kojima je uspostavljena sadašnja ustavna struktura Bosne i Hercegovine te uspostavljen Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kao najviše zakonodavno tijelo u Federaciji Bosne i Hercegovine čija je ustavna nadležnost i zaštita vitalnih interesa konstitutivnih naroda - citat je iz saopćenja.

Izaslanici u Klubu Hrvata, članovi HDZ-a, navodeći da im je jasno zašto Željku Komšiću smetaju Dom naroda i njegove ovlasti, ističu da je Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ustavna kategorija uspostavljena međunarodnim sporazumima i "svaki takav atak je ustvari udar na validnost tih međunarodnih ugovora".  

Ovi izaslanici očekuju reakciju međunarodnih predstavnika u BiH, prije svih visokog predstavnika Valentina Inzka jer Komšićeve izjave su bez sumnje „antidaytonske“ i antiustavne, navedeno je.

Potpisnici saopćenja su izaslanici: Zdenka Džambas, Ilija Nakić, Marko Saraf, Ilija Ilić, Marija Iličić, Damir Jurišić, Tomislav Mandić, Tomisav Martinović, Damir Džeba, Iva Raguž, Ivo Tadić, Stipan Šarac te Ivan Ivić.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Reagiranje operatera za OIEIEK na navode direktora 'Farme Spreča'

Nešić: Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo