Bosna i Hercegovina     | 18.06.2020. 12:35 |

Bevanda: Napravljene značajne budžetske uštede

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je na današnjoj sjednici u Sarajevu Nacrt budžeta bh. institucija i međunarodnih obaveza koji će biti upućen Predsjedništvu BiH koje je ustavni predlagač budžeta, a potom i Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

Potvrdio je to novinarima danas ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZBiH) koji je ponovio da je to ministarstvo  drugi put ove godine završilo posao, jer je Nacrt budžeta već bio donesen 17. marta i bio  upućen Predsjedništvu, ali ga je Predsjedništvo vratilo na doradu zbog situacije nastale zbog pandemije koronavirusa.

Naglasio je da su potom otvorene konsultacije sa svim budžetskim korisnicima i da je taj proces trajao oko dva mjeseca jer je u pitanju zahtjevan posao.

- U budžetu je zadržan budžetski okvir kakav je bio, urađene su uštede na svim mogućim pozicijama, izuzete su samo sigurnosne agencije - pojasnio je Bevanda.

Potvrdio je da plaće, odnosno budžetska osnovica za plaće nije povećana, nego je u pitanju usvajanje zakona koji tretira plaće vojnika u Oružanim snagama BiH, a tu je i puna primjena Zakona o policijskim službenicima te je povećana stavka za topli obrok koji je povećan za dvije KM.

Na stavci Centralne izborne komisije (CIK) BiH uvrštena je pozicija od 4.227.000 KM za održavanje Lokalnih izbora 2020. godine.

Ministar Bevanda kaže da je atmosfera na sjednici bila dobra iako su svi nezadovoljni, kao i on sam  jer je Ministarstvu finansija i trezora smanjen budžet za 900.000 KM, ali sve uštede su preusmjerene na budžetsku rezervu kako bi se moglo djelovati ukoliko nastanu neki poremećaji.

Sjednica Vijeća ministara je nakon obraćanja ministra Bevande nastavljena, a bit će razmatrana Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za april 2020. godine.

Pred ministrima su, između ostalog, i imenovanja iz nadležnosti Vijeća ministara BiH, među kojima su prijedlozi za imenovanje direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, Regulatorne agencije za komunikacije BiH, te Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Glasanje državljana Republike Hrvatske u BiH 16. i 17. travnja

Košarac: RS ima kredibilan zahtjev da sjedište apelacionog vijeća bude u Banja Luci

Vrijednost izvoza organskih proizvoda iz BiH premašila osam miliona eura

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom