Kultura     | 18.06.2020. 14:35 |

Nagrada 'Sloboda' uručena nani Fati Orlović

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Nagradu "Sloboda" nana Fata Orlović zaslužila je svojom višedecenijskom, dostojanstvenom borbom za ljudska prava i slobode u BiH - izjavio je predsednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić prilikom uručivanja te nagrade Fati Orlović, ocijenivši da ona jedinstvenom ličnošću inspiriše istinske borce za pravdu, ljudska prava i slobodu, mir i međusobno poštovanje u BiH.

Spahić je istaknuo da je svojim humanizmom, ličnim integritetom i brigom za svoju porodicu, njenu baštinu i vrijednosti, Orlović dala jedinstven doprinos pravdi u bosanskohercegovačkom društvu, Evropi i svijetu.

- Odgovornost je naše države da bez odlaganja realizira odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Fate Orlović i njenih 14 članova porodice protiv BiH - izjavio je Spahić.

On je u prisustvu kćeri nana Fate Orlović, Hurije Karić i članova porodice i prijatelja najavio da će objaviti knjigu o naninom životu i borbi.

Tokom boravka u Srebrenici, Spahić je posjetio Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, položio ruže na Spomen-obilježje žrtvama genocida, obišao muzej i biblioteku centra i uručio portret Hatidže Mehmedović, djelo Nezire Nikočević i poklonio svoje i knjige IPC-a.

Spahić je podsjetio da je Biblioteci Srebrenice ranije poklonio više hiljada knjiga i da je znanje o povijesti Srebrenice i BiH, obrazovanje i poduzetništvo temelj razvitka i povratka u Srebrenicu.

Obišao je i mjesta na kojima je 2005. bio s prijateljem Tadeušom Mazovjeckim i posjetio Franjevački samostan, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Poznata imena dobitnika nagrada i priznanja IPC-a

Nana Fata ne može obaviti hadž

Spahić: BiH i Crna gora baštine svoje autentične civilizacijske korijene

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta