Svijet     | 19.06.2020. 07:52 |

Novi raketni sistem Pancir-SM bit će predstavljen na vojnoj paradi u Moskvi

FENA Internet

MOSKVA, 19. juna (FENA) - Novi ruski raketni sistem Pancir-SM opremljen malim raketama za borbu s mini-dronovima bit će prvi put predstavljen tokom Parade pobjede u Moskvi 24. juna.

Pancir-SM je značajno modernizovana verzija protuzračnog sistema Pancir-S, prenosi TASS.

Kao što je ranije objavljeno, novi sistem imat će nove projektile dugog dometa i moći će uočiti, pratiti i pogoditi veći broj ciljeva na većoj udaljenosti.

Očekuje se da će i Pancir-SM imati veće mogućnosti presretanja artijeljerijske municije, raketa i bespilotnih letjelica.

Pancir je predviđen za zaštitu vojnih i civilnih objekata, uključujući sisteme protuzračne odbrane velikog dometa. Sastoji se od 12 raketa zemlja-zrak (po šest projektila u dva transportna i lansirna kontejnera). Naoružan je sa dva topa kalibra 30 mm, od kojih je svaki sposoban da ispali  40 metaka u sekundi.

Ima sposobnost učinkovitog uništavanja svih vrsta bespilotnih letjelica, uzimajući u obzir iskustvo stečeno u Siriji. Njegov domet je produžen na 30 km.

Rusija je odgodila svoju vojnu paradu koja se tradicionalno održava na moskovskom Crvenom trgu, 9. maja, na kasniji datum zbog pandemije koronavirusa.

Na videokonferenciji s ministrom obrane Sergejom Šojguom 26. maja ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će se Parada pobjede održati na Crvenom trgu u Moskvi 24. juna.

Šef države objasnio je da je izabrao taj datum, jer je 24. juna 1945. godine bila legendarna parada pobjednika, kada su vojnici, koji su se borili za Moskvu i branili Lenjingrad, koji su zauzeli Staljingrad, oslobodili Evropu i ušli u Berlin, marširali tog dana na Crvenom trgu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ruski projektili i dronovi oštetili elektrane u centralnoj i zapadnoj Ukrajini

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom