Svijet     | 22.06.2020. 11:37 |

Putin razmatra mogućnost ponovne kandidature za predsjednika

FENA Internet

MOSKVA, 22. juna (FENA) - Vladimir Putin razmatra ponovnu kandidaturu na predsjedničkim izborima u Rusiji ako glasači odobre ustavne promjene koje bi mu to omogućile, navele su ruske novinske agencije.

Rusija će održati glasanje na državnom nivou od 25. juna do 1. jula o predloženim izmjenama Ustava, uključujući amandman koji bi omogućio Putinu da se kandiduje za još dva šestogodišnja mandata na mjesto predsjednika nakon što mu 2024. godine  bude okončan sadašnji  mandat, prenosi  Reuters.

Protivnici kažu da reforme imaju za cilj da omoguće Putinu da zadrži vlast do 2036. godine i predstavljaju ustavni puč. Kremlj navodi da su amandmani potrebni za jačanje uloge parlamenta i poboljšanja socijalne politike i javne uprave.

- Ne isključujem mogućnost da se kandidujem na funkciju ako se ova opcija nađe u Ustavu. Vidjet ćemo. Nisam još donio odluku - kazao je Putin u intervjuu za državnu televiziju.

Promjene o kojima će Rusi glasati, a koje su već odobrili parlament i Ustavni sud, poništile bi ranije Putinove mandate. Prema sadašnjem Ustavu, Putin se ne može ponovo  kandidovati za predsjednika.

Očekuje se da će ustavne promjene biti odobrene na glasanju.

Putin, je na vlasti već dvije decenije, ima 67 godina.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sedam osoba ranjeno u ruskom zračnom napadu na ukrajinsku oblast Harkov

Rjabkov: Rusija razmatra da smanji diplomatske odnose sa SAD-om

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu