Bosna i Hercegovina     | 22.06.2020. 15:56 |

Nove poplave na području Tuzlanskog kantona (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

TUZLA, 22. juna (FENA) - Kiša koja je padala tokom cijele noći napravila je nove poplave na području Tuzlanskog kantona. Današnja situacija podsjeća u mnogočemu na onu iz 2014. godine kada se BiH suočila sa stanjem prirodne nesreće zbog poplava i klizišta.

Rijeka Tinja se već izlila iz svog korita i napravila brojne probleme. Na nekim mjestima u Živinicama, Lukavcu i Srebreniku voda je već ušla i u kuće građana koji žive uz obalu rijeke Tinje.

Brojni problemi nastali su i u infrastrukturi pa su i određene putne komunikacije presječene posebno u oblastima Živinica i Kladnja, zbog izlijevanja rijeka iz njihovih korita. 

Poplave nisu zaobišle ni Kalesiju gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće, kao i u većem dijelu Tuzlanskog kantona.

U Sapni je zbog kiše došlo i do pokretanja klizišta. Kiša tokom noći mogla bi dodatno usložiti situaciju zbog prelijevanja brane na jezeru Modrac koja je već sada na kritičnoj tački. Trenutno stanje je zabrinjavajuće ali nadležni štabovi civilne zaštite rade u punom kapacitetu kako bi prije svega spasili ljude i njihovu imovinu. 

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla Zoran Jovanović istakao je da kiša pada danima te da natopljena zelja više ne može apsorbirati padavine, nakon čega se sve slijevaju u potoke i rijeke.

- Poplave su u gradovima Srebrenik, Gradačac, a situacija je alarmantna u Kalesiji - istakao je.

U Živinicama je također situacija loša te su nadležni tražili ispuštanje brane što u ovom momentu nije moguće, jer bi Doboj Istok i Gračanica pretrpjeli ogromne štete.

Na brani u Lukavcu situaciju drže pod kontrolom, ali nadležni se plaše onoga što noć donosi ukoliko kiša bude padala i dalje.

Brojne općine i gradovi sa područja Tuzlanskog kantona proglasili su stanje prirodne nesreće. U Kladnju je stanje alarmantno, došlo je do izlijevanja svih vodotoka a poplavljeno je oko 40 stambenih objekata.

Šef brane JP Spreča Mujaga Begić istakao je da je trenutna situacija na Modracu uslovo rečeno stabilna, ali da postoji opasnost od neželjenih posljedica.

- Prema dostupnim informacijama, vrh talasa se očekuje tokom dana. Uposlenici JP Spreča ulažu maksimalne napore kako bi u okolnostima povećane opasnosti od poplava bile zadovoljene sve strane - naglasio je.

Meteorolozi najavljuju sunčano i stabilnije vrijeme već od srijede, ali naredna sedmica bi mogla donijeti nove probleme sa kišom.

Nadležni pomno prate situaciju te su dežurni štabovi civilne zaštite u stalnom zasjedanju kako ne bi došlo do još većih problema.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4617

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1T9aKpqMocD_k0tkoDOSH7pMks_WuePMM?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Najmanje 23 poginulih u poplavama u Brazilu

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Zbog poplava čapljinski vatrogasci imali više intervencija, u Mostaru se aktiviralo klizište

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom