Bosna i Hercegovina     | 22.06.2020. 16:31 |

Turković i ambasador Meksika: Uređenje viznog režima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. juna (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Sjedinjenih Meksičkih Država za BiH Marca Antonija Garciju Blanc.

Te dvije zemlje ove godine obilježavaju 19 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. U tom kontekstu je istaknuto da je dosadašnja sveukupna bilateralna saradnja dobra i prijateljska, te da može biti dodatno unaprijeđena.

Podsjetivši kako je počasni konzulat BiH u Sjedinjenim Meksičkim Državama otvoren 2017. godine, ministrica Turković je pozdravila namjeru Meksika da otvori počasni konzulat u BiH, što bi svakako doprinijelo jačanju bilateralnih veza.

Iskazala je interes za otvaranje ambasade Meksika u BiH budući da nerezidentno pokrivanje odnosa dvije zemlje otežava diplomatski rad i usporava dinamiku u razvoju bilateralnih odnosa.

Ambasador Meksika Garcia Blanco ocijenio je poželjnim da i BiH i Meksiko otvore svoje ambasade. Informisao je ministricu Turković da se trenutno ozbiljno razmatraju prijedlozi kandidata za počasnog konzula Meksika u BiH.

U kontekstu unapređenja bilateralne saradnje, posebno trgovine, razgovarano je i o konkretnim mogućnostima investiranja i turističkim potencijalima, te kulturnoj saradnji. U tom smislu, ministrica Turković je prioritetnim ocijenila uređenje odnosa u oblasti viznog režima.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjim regulisanjem ugovornih odnosa, sa posebnim osvrtom na potpisivanje memoranduma o razumijevanju za uspostavljanje političkih konsultacija o pitanjima od zajedničkog interesa između ministarstava vanjskih poslova BiH i Meksika.

Razmijenjena su mišljenja u pogledu zajedničkih izazova sa kojima se dvije zemlje suočavaju, poput ilegalnih migracija, trgovine ljudima i slično, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

SAD i Meksiko postigli dogovor da granični prelazi ostanu otvoreni

Biden i Obrador razgovarat će o fentanilu, migrantima...

Broj poginulih od oluje Otis u Meksiku porastao skoro na stotinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo