Svijet     | 22.06.2020. 20:37 |

Putin razmatra novu predsjedničku kandidaturu ako se usvoje ustavne promjene

FENA Internet

MOSKVA, 22. juna (FENA) - Vladimir Putin razmatra kandidaturu za novi mandat kao ruski predsjednik ukoliko glasači odobre ustavne promjene koje bi mu to omogućile, navode ruske novinske agencije Putinov riječi iz intervjua obavljenog u nedjelju.

Rusija će održati glasanje širom zemlje od 25. juna do 1. jula o predloženim promjenama Ustava, uključujući amandman koji bi omogućio Putinu da se natječe za još dva šestogodišnja predsjednička mandata kada mu trenutni mandat istekne u 2024.

Protivnici tvrde da su ustavne reforme osmišljene da omoguće Putinu da ostane na vlasti do 2036. i da one prerastaju u ustavni puč. Kremlj tvrdi da su one potrebne da osnaže ulogu parlamenta i poboljšaju socijalnu politiku i javnu administraciju.

- Ne odbacujem mogućnost kandidature za predsjedničku poziciju ukoliko se takva opcija pojavi u Ustavu. Vidjet ćemo. Ja još nisam donio nikakvu odluku - navode agencije Putinove riječi iz televizijskog intervjua koji je emitovan na dalekom istoku prije nego što je objavljen u zapadnoj Rusiji.

Promjene o kojima će Rusi glasati već su usvojili parlament i ustavni sud, i praktično bi resetovale broj Putinovih prredsjedničkih mandata na nulu. On ne bi bio u mogućnosti da se natječe za novi mandat na osnovu trenutnih ustavnih ograničenja.

Uveliko se očekuje da promjene budu odobrene na glasanju.

Putin, koji je na vlasti dvije decenije i sada je u 67. godini života, sugerirao je da bi potraga za kandidatom koji će ga naslijediti mogla postati izvor problema ako se on ponovo ne natječe.

- Ako se to ne desi onda bi za otprilike dvije godine - znam to iz ličnog iskustva  - normalan ritam rada mnogih djelova vlade bio zamijenjen potragom za eventualnim nasljednicima - navodi novinska agencija Interfax njegovu izjavu.

- Mi moramo raditi, ne tragati za nasljednicima - kazo je ruski čelnik, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Navaljnaja: Putin nije legitimni predsjednik Rusije

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Milanović: Na izborima ću sudjelovati kao kandidat za premijera i pobijediti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta