Bosna i Hercegovina     | 23.06.2020. 14:57 |

Radojičić: Iz preventivnih razloga zabranjene posjete u domovima za stare osobe

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 23. juna (FENA) - Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić najavo je danas da su, iz preventivnih razloga, u domovima za stare osobe zabranjene posjete kako ne bi došlo do unošenja koronavirusa među tu populaciju. 

Po podacima Doma zdravlja, u Banjoj Luci trenutno ima 61 oboljeli od Covida-19, s tim da je od početka epidemije do danas registrovano ukupno 680 zaraženih.

-S tim brojem od 61 se možemo nositi. Ono što je posebno važno je da to ne zahtijeva preduzimanje radikalnih mjera - rekao je Radojičić.

Naveo je da virus slabi, što potvrđuje lakša klinička slika novooboljelih, te činjenica da u posljednje tri sedmice nije bilo smrtnih slučajeva od ovog virusa u Banjoj Luci i da je mali broj zaraženih na respiratoru. 

U slučaju pojave virusa u vrtićima, bez obzira na to da li je riječ o djeci ili zaposlenim, preduzimat će se mjere kao na početku epidemije - vrtić se dezinfikuje i zatvara, saopćeno je nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije. 

Javni prijevoz ostaje u redukovanom ljetnjem režimu vožnje.

Radojičić je rekao da je od inspekcijskih organa zatraženo da se poslovni subjekti striktno pridržavaju odredbi Zakona o zaštiti na radu, koji propisuje da svako preduzeće mora imati zaduženo lice za mjere zdravstvene prevencije i zaštite na radu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

Počeo 'pik' sezonske gripe u ZDK-u, ukupna epidemiološka situacija zasad zadovoljavajuća

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'