Svijet     | 23.06.2020. 15:10 |

Moskva otvorila restorane, teretane, bazene i vrtiće

FENA Internet

MOSKVA, 23. juna (FENA) - Restorani, teretane, bazeni, biblioteke i vrtići u utorak nastavljaju s radom u Moskvi, jer grad izlazi iz strogih restritkivnih mjera uvedenih krajem marta kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin najavio je ukidanje mjera u glavnom gradu Rusije prije dvije sedmice.

Sobyanin je ukinuo mjere obaveznog boravka kod kuće i omogućio kozmetičkim salonima da se prvo otvore. Prošle sedmice su ponovo počele s radom stomatološke klinike, muzeji i vanjski prostori kafića i restorana.

U posljednjih nekoliko sedmica zvanično prijavljeni dnevni broj novih koronavirusnih infekcija u Moskvi pao je sa više od 2.000 na oko 1.000. U utorak su zdravstveni službenici prijavili 1.081 novozaraženu osobu, prenio je AP.

Ukupno je u Moskvi do sada prijavljeno 216.095 slučajeva zaraze koronavirusom, dok ukupnp u Rusiji ima više od 599.000 zaraza.

Odluka da se mjere u Moskvi ukinu, dok stopa zaraze i dalje ostaje visoka, naširoko je kritikovana kao politički motivisana i povezana s predstojećim glasanjem o ustavnoj reformi koja bi omogućila predsjedniku Vladimiru Putinu da ostane na vlasti do 2036. godine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ukrajina tvrdi da Rusija ima između 20.000 i 25.000 vojnika za napad na grad Časiv Jara

Ruski sud osudio u odsutnosti glasnogovornika Mete na šest godina zatvora

Kremlj: Svaki američki potez na zaplijeni ruske imovine bio bi nezakonit

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije