Bosna i Hercegovina     | 23.06.2020. 15:16 |

Višković: Nije bilo osnova za veto na rebalans budžeta RS-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 23. juna (FENA) - Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković smatra da nije bilo osnova da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS stavi veto na rebalans budžeta tog bh. entiteta za ovu godinu. 

-To je samo još jedan od dokaza da se Vijeće naroda u RS ne bavi zaštitom vitalnog interesa nekog od naroda, već političkim pitanjima - rekao je Višković, navodeći da nije dobro da neko uslovljava budžet zahtjevima da im se odobri onoliko sredstava koliko oni traže. 

Pita kakva bi bila situacija, kada bi se svi ponašali na taj način. 

Ističe da je zbog veta Bošnjaka “izgubljeno” oko mjesec dana, jer rebalans budžeta RS nije mogao da stupi na snagu. 

Višković smatra da se na početku znalo da ne postoji osnov da se pokreće vitalni nacionalni interes na rebalans budžeta RS, jer nije ukinuta stavka koja se tiče otpremnina, kako su to tvrdili Bošnjaci. 

Ukazao je da nije dobro da se Vijeće naroda RS, kako je rekao, zloupotrebljava.

-Ako Bošnjaci i Hrvati žele da imaju institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa kroz Vijeće naroda, onda ih pozivam da tu instituciju ne zloupotrebljavaju – rekao je entitetski premijer za Fenu. 

Naveo je da su u proteklom periodu u Klubu Bošnjaka blokirali brojna zakonska rješenja usvojena u Narodnoj skupštini, ali da se na kraju ispostavili da za to nije bilo osnova. 

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS odlučilo je da nije prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka, koji se tiče rebalansa budžeta RS, saopćeno je danas iz Ustavnog suda RS. 

-Nije prihvatljiv zahtjev koji se tiče rebalansa budžeta RS s obzirom na činjenicu da podnosilac nije dostavio obrazloženje zahtjeva o povredi vitalnih nacionalnih interesa što predstavlja procesnu pretpostavku za meritorno odlučivanje o zahtjevu - pojašnjeno je u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Prihvaćen rebalans proračuna HBŽ-a za 2023. u iznosu od 117.545,512 KM

Plavčić: U pripremi rebalans, novo usklađivanje osnovice plaća sa stopom inflacije (VIDEO)

Vijeće naroda RS danas o zakonu o nepokretnoj imovini

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!