Bosna i Hercegovina     | 24.06.2020. 12:57 |

Građani BiH se ne plaše da slobodno govore, ali smatraju da je smisao izgubljen

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 24. juna (FENA) - Borci, aktivisti i zagovarači slobode govora i medijskih sloboda okupit će se na sedmodnevnom oktobarskom festivalu "Sloboda narodu" koji počinje 25. oktobra, a organizira ga Udruženje građana Pro Educa pod pokroviteljstvom Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini.

U okviru tog festivala bit će organizirane panel diskusije, radionice i predavanja, uz učešće predstavnika medija, domaćih i stranih organizacija i studenata, koje će se baviti temama slobode govora i ljudskih prava, a bit će organizirane i izložbe, promocije i koncerti.

Programski direktor Festivala Srđan Puhalo kaže da je cilj festivala okupiti čuvare vatre, promotore slobode mišljenja i borce za slobodu izražavanja te je izrazio nadu da će ovaj festival ako ništa drugo, a onda ohrabriti građane da izađu na opće izbore koji su sada pomjereni za novembar.

- Želimo ohrabriti ljude u BiH i posjetiti ih da njihov glas ne važi samo za izbore jer postoji nešto i između dva izborna ciklusa kada trebaju i moraju da se bore i za svoju slobodu i za svoja prava - dodao je Puhalo.

Smatra da građani BiH nisu uplašeni da slobodno govore, nego problem vidi u tome da građani smatraju da je smisao svega toga izgubljen, odnosno pitaju se da li se isplati biti slobodan i govoriti ono što misliš i ponašati se u skladu s tim.

- S druge strane sveprisutna je apatija i ljudi prosto ne vjeruju da može biti bolje, a kada dignete ruke od sebe i društva u kojem živite onda vam alternativa postane odlazak iz BiH - mišljenja je Puhalo.

Budući da festival podržava Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH, ambasador Reinout Vos naglasio je neophodnost da se aktualizira tema slobode govora, slobode izražavanja mišljenja i slobode medija, te neophodnost poštovanja ljudskih prava u BiH i razgovor o ovoj temi u javnosti.

- Sloboda govora i sloboda medija dio su samog temelja na kojem je izgrađena Evropska unija, oni su ujedno i ključni politički pokazatelji u procesu pridruživanja EU. Nizozemska pridaje veliku vrijednost zaštiti ljudskih prava te nizozemska politika ljudskih prava ima za cilj jačanje ljudskog otpora nepravdi i represiji - dodao je ambasador.

Tokom Festivala bit će dodijeljena i Nagrada za životni doprinos koja predstavlja priznanje za dugogodišnji rad na polju širenja slobode govora.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Festival 'Dani Jurislava Korenića' otvara predstava 'Bilo jednom na brijunima' Kokana Mladenovića

Večeras počinje 21. TKT Fest - Festival otvara predstava Zijaha Sokolovića

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'