Ekonomija     | 24.06.2020. 13:40 |

Obuća: Izmjenama 'korona zakona' omogućiti pomoć svim privrednim subjektima

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 24. juna (FENA) – Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde utvrdila je i u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće izazvane pojavom pandemije koronavirusa.

Premijerka BPK-a Aida Obuća ističe da su u skladu sa važećim zakonom, finansijsku pomoć u vidu isplate minimalne neto plate mogli dobiti samo privredni subjekti kojima je naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba za vrijeme pandemije bio zabranjen rad.

Dodaje da je ove svrhe u kantonalnom budžetu predviđeno ukupno 640.000 KM namjenskih sredstava koje bi u trenutnoj situaciji ostale neutrošene.

- Prilikom implementacije 'korona zakona', raspisan je javni poziv i privredni subjekti su se prijavili. Prema informacijama Ministarstva privrede, oko 50 posto sredstava biće utrošeno u te namjene, dok će isto toliko ostati neutrošeno. Mi smo jednoglasno kao Vlada BPK procijenili da je potrebno ići u izmjene i dopune zakona i to na način da se ostatak sredstava dodijeli i onim privrednim subjektima kojima su otežani uslovi poslovanja i koji su imali znatno smanjenje prihoda, što je posljedica koronavirusa - pojašnjava Obuća.

Izmjenama i dopunama 'korona zakona' predviđeno je da kompletnu proceduru provodi ministarstvo privrede dok će komisiju formirati Vlada koja će donositi i konačne odluke o dodjeli sredstava. Takođe, predloženo je da se produži i trajanje važenja 'korona zakona'.

- S obzirom da je u prvoj varijanti rok 30 dana, ovaj zakon važi do 30. juna 2020. i mi smo predložili da se on produži na 60 dana tako da bi, ukoliko ga Skupština usvoji, važio do 31. jula ove godine - dodaje ona.

Po riječima premijerke, Vlada insistira i na transparentnosti u implementaciji 'korona zakona', odnosno same dodjele sredstava tako da će se sve vršiti putem javnog poziva. Kriteriji i način dodjele bit će utvrđeni ukoliko izmjene i dopune zakona usvoji kantonalna skupština, a pravo na pomoć imat će svi privredni subjekti kojima je bio otežan rad.

- Nismo stavljali nijedan procenat kao što je to slučaj u federalnom 'korona zakonu' već smo se više rukovodili onim što je uradila Vlada i Skupština Kantona Sarajevo koji su takođe stavili formulaciju za sve subjekte kojima je poslovanje otežano usljed pandemije. Naknadno će se napraviti kriteriji i kvalificirati način na koji će se dodjeljivati ta preostala sredstva do iznosa od 640.000 KM - precizirala je premijerka BPK Goražde.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće BPK po skraćenom postupku, biće razmatran na vanrednoj sjednici kantonalne skupštine koja je zakazana u petak, 26. juna.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta