Bosna i Hercegovina     | 25.06.2020. 15:14 |

Inicijativa građana 'Jer nas se tiče' dobila priznanje 'Most za budućnost'

FENA Denis Leko

MOSTAR, 25. lipnja (FENA) - Grupa frankofonskih veleposlanika i šefova misija u BiH u četvrtak je na mostu Kriva ćuprija u Mostaru uručila javno priznanje "Most za budućnost-Le pont pour l'avenir" Građanskoj inicijativi "Jer nas se tiče" s ciljem javnog nagrađivanja pojedinaca ili grupe zbog načina na koji se bave pitanjem dijaloga kultura i kulture dijaloga u zemlji.

Veleposlanica Švicarske Andrea Rauber Saxer kazala je kako je ova nagrada inače namijenjena lokalnim udruženjima, organizacijama, pojedincima ili institucijama koje se zajednički zalažu za zajedničko dobro.

- U ovom konkretnom slučaju, Inicijativa 'Jer nas se tiče' skreće pažnju na problem regionalnog odlagališta komunalnog otpada na Uborku kod Mostara i zaista je vrijeme da ih se sluša. Naša nagrada zove se 'Most za budućnost' i dajemo je upravo onima koji na neki način grade ove mostove u društvu - istaknula je Rauber Saxer.

Dodala je kako je navedena grupa neformalna grupa veleposlanika i šefova misija koji dijele poznavanje francuskog jezika.

- Ne samo da svi govorimo francuski jezik nego govorimo i istim jezikom u smislu da dijelimo iste vrijednosti, a kroz ovo naše priznanje također želimo promovirati dijalog, dijalog među građanima, ali i dijalog između građana i nadležnih vlasti - navela je veleposlanica Švicarske.

Predsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur kazao je kako im ova nagrada znači puno te im predstavlja dodatni poticaj u budućnosti.

- Veoma sam sretan, zadovoljan i zahvalan što su veleposlanici prepoznali rad naše Inicijative. Nagrada je svakako poticaj da doprinesemo još više ovoj našoj zajednici i nastavimo borbu za dobrobit svih građana Mostara, a nastavit ćemo se boriti pravnim sredstvima, odnosno tužbama protiv odgovornih za stanje na Deponiji, te ćemo osim na Deponiju, koja je glavni problem, nastaviti ukazivati i na druge probleme u gradu Mostaru - istaknuo je Hujdur.

Veleposlanica Republike Austrije Ulrike Hartmann kazala je kako civilno društvo u Bosni i Hercegovini postoji, ali nije aktivno kao u nekim drugim zemljama u Europi.

Ovom simboličnom nagradom želi se pokazati kako postoji volja za izgradnju mostova između različitih etničkih grupa u Bosni i Hercegovini.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Uprava JP Deponija: Radimo u skladu s važećim zakonskim propisima

Ministrici Duraković dodijeljeno priznanje za zalaganje u promicanju mira i ljubavi

Vlada Srbije ranjenoj nastavnici u 'Ribnikaru' dodijelila doživotna mjesečna primanja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'