Bosna i Hercegovina     | 25.06.2020. 11:33 |

Dan državnosti Republike Slovenije obilježen u Sarajevu

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Ambasada Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini upriličila je u Sarajevu svečanost obilježavanja Dana državnosti Republike Slovenije.

Zbor Udruženja Slovenaca 'Ivan Cankar' iz Sarajeva Camarata Slovenica, pod dirigentskom palicom Aleka Isakovića, izveo je himnu BiH, Slovenije i Evropske unije.  

Ambasadorica Republike Slovenije u BiH Zorica Bukinac zadovoljna je zbog prilike što je, radi epidemiološke situacije barem simbolično, Dan državnosti Slovenije obilježen 'u hramu demokratije BiH, Parlamentu Bosne i Hercegovine.'  

Kako je istaknuto, u znak prijateljstva Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije zbor je izveo cijelu pjesmu 'Zdravljica' Franca Prešerna. Sedma strofa te pjesme izabrana je 1991. godine za slovensku himnu, a u martu ove godine Prešernova 'Zdravljica' dobila je oznaku Evropske baštine. Taj simbol dodjeljuje se za simboličku historijsku vrijednost u procesu evropskog ujedinjenja.

Na događaju, u predvorju zgrade Institucija BiH, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović čestitao je Dan državnosti Slovenija, te zahvalio za priliku da prisustvuje kratkom koncertu upriličenom tim povodom.   

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta