Bosna i Hercegovina     | 25.06.2020. 12:29 |

Najveći svjetski stručnjaci na konferenciji o borbi protiv negiranja genocida

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Memorijalni centar Srebrenica, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, 10. jula organizuju međunarodnu konferenciju "Negiranje genocida i trijumfalizam" koja će okupiti najveće svjetske stručnjake iz oblasti istraživanja genocida i međunarodnog humanitarnog prava.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić smatra da je ovom konferencijom i Izvještajem o negiranju genocida učinjeno da Memorijalni centar konačno bude prepoznat i potvrđen kao važna tačka okupljanja akademske zajednice, kako u zemlji, tako i globalno.

-Ovo je samo jedna od aktivnosti, gdje smo ove godine jasno postavili sebi za cilj da i kroz naučne skupove, umjetničke postavke, javna svjedočenja, online kampanje, pokušavamo proširiti taj vremenski okvir u kojem se razgovara o genocidu. Samo tako možemo produžiti to sjećanje i opomenu sa 11. jula na barem nekoliko dana više - poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Dekan Fakulteta političkih nauka UNSA Sead Turčalo istakao je da je Fakultet prepoznao ovu inicijativu.

-Drago mi je što smo kroz nekoliko mjeseci pripreme uspjeli uobličiti događaj koji će okupiti predstavnike najvažnijih obrazovnih institucija u svijetu. Imamo učesnike iz Australije, Amerike i Evrope, sve su to priznati eksperti u svojim oblastima. Tematski ćemo obuhvatiti sve ono što je važno u domenu negiranja genocida i trijumfalizma, ili slavljenja i glorifikacije ratnih zločina i njihovih počinilaca. Nikada nije bilo važnije da Memorijalni centar Srebrenica u ovoj oblasti bude vodilja u naučnom i istraživačkom procesu, te da se ova institucija kao takva prepoznaje u svijetu - poručio je Turčalo.

Direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Ferid Dautović istakao je da su odlučili da zajedno sa Memorijalnim centrom u Srebrenici i Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu organiziraju online međunarodnu konferenciju s ciljem čuvanja sjećanja na žrtve genocida.

Hikmet Karčić iz Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka smatra da je Memorijalni centar Srebrenica otvorio vrata istraživačkom radu.

-Izuzetna stvar je i da postoje značajne veze koje ova ustanova realizira sa institucijama koje se bave holokaustom, gdje imamo priliku da prepoznamo najbolje prakse u obilježavanju, izučavanju zločina, ali i borbi protiv njihovog negiranja. I dok postoje tendencije da se nekim novim kvazi-komisijama ponovo revidiraju sudski i historijski utvrđene činjenice, odgovor akademije mora biti jasan i nedvosmislen. Na tom putu trebaju nam relevantni sagovornici, prijatelji i saveznici širom svijeta. To je ono što i ova konferencija želi postići svojim radom -zaključio je Karčić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Češka Republika namjerava podržati Rezoluciju o Srebrenici

Rezolucija o Srebrenici ima podršku u Ujedinjenim narodima, protiv Srbija, Rusija, Venecuela, Nikaragva i Sjeverna Koreja

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana