Ekonomija     | 25.06.2020. 13:02 |

Nenadić: Vladi KS treba stručna podrška agencije SERDA

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Delegacija Vlade Kantona Sarajevo (KS) posjetila je Sarajevsku regionalnu razvojnu agenciju (SERDA) kako bi se upoznala o projektima koje ova agencija trenutno implementira, saopćila je kantonalna pres-služba.

SERDA je osnovana 2003. godine, a osnivači su joj Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, Grad Istočno Sarajevo i 32 opštine sarajevske makroregije.

Osim premijera Kantona Marija Nenadića, prezentaciji su prisustvovali ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić, ministar finansija Jasmin Halebić, ministar saobraćaja Adi Kalem, ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica, ministrica pravde i uprave Mersa Kustura, kao i predstavnici ostalih ministarstava Vlade Kantona Sarajevo.

Direktor SERDA-e Ševkija Okerić sa saradnicima prezentirao je projekte koji se finansiraju iz EU fondova, zatim projekte koji su rezultat bilateralne saradnje sa domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama te strateške projekte za Kanton Sarajevo koji su u različitim fazama implementacije.

Premijer Nenadić istakao je da su dogovoreni principi dalje saradnje Vlade KS i SERDA-e, koji bi trebali rezultirati većim brojem razvojnih projekata za Kanton Sarajevo, iz različitih oblasti. Naglasio je i važnost činjenice da SERDA trenutno realizira projekte u vrijednosti od 93 miliona KM, od čega je 15 miliona KM vlastitih sredstava.

Neki od prezentiranih projekata su: Izrada studije opravdanosti uspostave holdinga javnih komunalnih preduzeća na području KS, model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu, razvoj saobraćaja na električni pogon, razvoj IT sektora, reforma sektora turizma, reforma sektora zapošljavanja, uspostava i izgradnja sajmišta, projekt “Studiraj u Sarajevu”, reforma drvnog sektora, uspostava Naučno-istraživačkog centra pri Univerzitetu u Sarajevu, Centar za obrazovanje odraslih SERDA, čista rijeka Miljacka, unapređenje tržišta rada i njegovo usklađivanje sa realnim potrebama, posebno u oblasti IT sektora, turizma.

- Danas smo imali priliku da se upoznamo sa nekoliko veoma interesantnih projekata i namjera i želja ove vlade je da intenziviramo saradnju. Treba nam SERDA i ovakva stručna podrška. Kanton Sarajevo treba reforme, upošljavanje mladih, IT park. Ono što ćemo podržati je operacionalizacija procesa i aktivnosti u Kantonu Sarajevo te sam siguran da možemo dobiti konkretnu, efikasnu i funkcionalnu pomoć od naše razvojne agencije. SERDA je naš alat kroz koju treba da prepoznamo koje od projekata možemo implementirati i unaprijediti. Već u četvrtak na sjednici Vlade KS ćemo analizirati i odrediti se prema strategiji koju je SERDA pripremila po zahtjevu vlada u prethodnim mandatima - rekao je premijer Nenadić.

Direktor Okerić je naveo da je današnja posjeta Vlade KS agenciji SERDA u kontekstu definisanja buduće saradnje, sa željom da u što skorijem periodu budu održani bilateralni sastanci resornih ministara i predstavnika SERDA-e kako bi se pospješila operativna saradnja.

- Mi smo vodeća agencija u KS, ali i u BiH, po količini povučenih sredstava iz evropskih fondova i broju realiziranih projekata. Danas smo prezentirali samo one projekte koji spadaju u strateške, iz različitih oblasti, a dio prezentacije bio je posvećen i strateškom razvoju pojedinih sektora. Cilj nam je pospješivanje ekonomskog razvoja, zašta nam je potrebna institucionalna podrška koja je neophodna za realizaciju strateških projekata iz evropskih fondova - rekao je direktor Okerić.

SERDA je implementirala više od 450 projekata i projektnih aktivnosti te ima razvijenu mrežu partnerstava s više od 400 različitih institucija iz zemalja EU. Oblasti djelovanja agencije su turizam, poljoprivreda, drvni sektor, metalski sektor, IT, zaštita okoliša, energetska efikasnost, tržišna infrastruktura, podrška razvoju malih i srednjih preduzeća, edukacije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Vlada KS s više od 700.000 KM podržala KJKP 'Tržnice-Pijace' i saniranje štete na pijaci Kvadrant

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana