Bosna i Hercegovina     | 25.06.2020. 12:46 |

Vlada FBiH izmijenila Odluku o transferima raseljenim osobama i izbjeglicama

FENA Saopćenje

MOSTAR, 25. juna (FENA) - Federalna vlada izmijenila je i dopunila Odluku o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za raseljene osobe i povratnike, utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.

Kako je navedeno u obrazloženju, u skladu sa Izmjenama i dopunama Budžeta Federacije BiH za 2020. godinu, ovo ministarstvo je umanjilo iznos sredstava u okviru ovog programa.

Imajući u vidu Odluku Vlade Federacije BiH o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području FBiH, te njene zaključke, bilo je neophodno poduzeti aktivnosti i mjere na ublažavanju posljedica izazvanih koronavirusom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ministarstvo će tako, s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica na povratničku populaciju, obezbijediti refundiranje troškova poreza i doprinosa za uposlene povratnike kod poslodavaca na području Republike Srpske, kako bi bilo omogućeno očuvanje radnih mjesta.

Također, kako je istaknuto, podržat će program sjetve u 2020. godini kroz refundiranje troškova za nabavljeni sjemenski/sadni materijal, gnojivo, zaštitna sredstva i pogonsko gorivo za poljoprivredne mašine, poljoprivrednicima-povratnicima na području ovog entiteta.

Poslovnim subjektima koji su tokom 2019. godine zaključili ugovore sa ovim ministarstvom, odnosno kojima su odobrena sredstva za projekte male privrede i investicije, pod uslovom da uposle nove radnike-povratnike, bit će omogućeno produženje rokova za utrošak odobrenih sredstava i upošljavanje novih radnika, zbog otežanih okolnosti za provedbu projekata i poslovanje u vremenu krize.

Iz istih razloga donesena je i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava za podršku održivom povratku izbjeglih i prognanih osoba s područja regije Srebrenica, utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.

Usvojen je i Plan povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2020. godinu, s izmjenama i dopunama, za čiju realizaciju su utvrđena sredstva Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica u ukupnom iznosu od 24.600.000 maraka za tekuće i kapitalni transfer, stoji u saopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana