Bosna i Hercegovina     | 25.06.2020. 12:58 |

Skupština ZDK usvojila finansijske izvještaje i informacije o radu ustanova

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 25. juna (FENA) - U nastavku prekinute 22. sjednice osmog saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (SZDK), čiji je prvi dio održan 2. juna, zastupnici su danas razmatrali i usvajali izvještaje i informacije o radu kantonalnih javnih preduzeća i ustanova za prošlu godinu.

Većinom glasova usvojen je izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, koji je prošle godine ostvario ukupan prihod od 198.814.365 KM ili za 7,7 posto više nego 2018. godine.

- Rashodi su, također, bili veći i oni su iznosili 197.991.114 KM. Zavod je 2019. godinu završio sa pozitivnim rezultatom od 823.251 KM. Menadžment je prošle godine svoje aktivnosti usmjerio u četiri osnovna pravca, koja su, po mišljenju Upravnog odbora i menadžmenta bili jako bitni - kazao je direktor ZZO ZDK Omer Škaljo.

Napomenuo da su se, prije svega, skoncentrisali na smanjenje troškova bolovanja, rad s dobavljačima ortopedskih pomagala, informatizaciju kompletnog zdravstvenog sistema u ZDK...

Podršku većine zastupnika dobio je i izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Službe za zapošljavanje ZDK, koja je na kraju prošle godine imala za 4.270 osoba manje u evidenciji nezaposlenih nego na kraju 2018. godine.

- Ujedno je došlo do smanjenja broja korisnika zdravstvenog osiguranja za 2.951 korisnika. Služba je prošle godine ostvarila 19.449.844 KM prihoda i primitaka, dok su rashodi i izzdaci bili 19.190.837 KM. Ukupni finansijski rezultat je suficit u iznosu od 259.007 KM - kazao je direktor Anto Pešić, koji je napomenuo da je ta služba vanbudžetski fond.

Ukupno 72 posto budžeta, napominje Pešić, otpada na rashode za isplatu naknada za nezaposlenost, koju je koristilo 9.153 korisnika, kao i za dokup staža.

Trenutna situacija u pogledu broja nezaposlenih u 2020. godini, ističe Pešić, malo se popravlja, ali je još uvijek nepovoljnija u odnosu na treći mjesec ove godine, kada je proglašena pandemija koronavirusa nakon čega je došlo do smanjenja privrednih aktivnosti i otpuštanja radnika i u tom kantonu.

Usvojeni su i izvještaji o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, zatim Kantonalnog zavoda za pravnu pomoć Zenica te Javne ustanove Penzionerski dom sa stacionarom ZDK. Direktor uprave za inspekcijske poslove Šemsudin Muhić istakao je kako imaju samo jednog zaposlenog sanitarnog inspektora, od predviđena četiri.

- Mi ćemo, zbog nepopunjenosti sanitarnih inspekcija i u pojedinim općinama, insistirati da to bude prioritet u popunjavanju kantonalnih inspekcija, kako bismo mogli odgovoriti na sve izazove u pogledu pandemije koronavirusa i preventivno djelovati. Po sistematizaciji, imamo previđeno 112 radnih mjesta, od toga oko 105 inspektora, a trenutno imamo ukupnu popunjenost 69. Ove nam godine pet ljudi odlazi u penziju - napomenuo je Muhić.

Uspješnu 2019. godinu imala je i JU Penzionerski dom sa stacionarom ZDK, koja je ostvarila dobit od 4.785 KM.

- To nije neka velika dobit, međutim, veliko je ostvarenje prihoda u odnosu na prethodni period. Ostvareni su prihodi od 1.900.899 KM, kao i značajnije povećanje broja korisnika. Na kraju godine imali smo 167 korisnika - kazao je direktor te ustanove Damir Jukić.

Napomenuo je da su na početku pandemije koronavirusa, od 167 osoba, imali njih 101 starosti preko 80 godina. Zajedno sa 57 uposlenika, ističe Jukić, predstavljali su izuzetno rizičnu skupinu, ali su do sada uspješno odolili i odolijevaju prodoru zaraze koronavirusa u tu ustanovu. Nisu imali, kaže, nijedan slučaj zaraze.

- Ono što je problem, jeste da nam 1. 12. ove godine ističe ugovor o zakupu objekta sa Penziono/Mirovinskim fondom Federacije Bosne i Hercegovine, kao i njegova dotrajalost, jer je objekat star preko 30 godina i zahtjeva ozbiljna kapitalna ulaganja. Prošle smo godine nabavili i santitetsko vozilo pa prvi put imamo vlastito sanitetsko vozilo za naše korisnike - ističe Jukić, koji očekuje podršku u realizaciji kapitalnih investicija i od Vlade ZDK.

Usvojene su i informacije o izvršenju alternativne krivične sankcije rad za opće dobro na slobodi te o dostignutom stanju u oblastima socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica sa djecom.

Na početku nastavka te sjednice, Enes Piljug iz Kaknja i zvanično je preuzeo zastupnički mandat te položio zakletvu pred predsjedavajućim Huskićem.

Piljug je zastupnički mandat preuzeo nakon nedavne smrti stranačkog kolege, zastupnika SDP-a iz Zavidovića, Rifata Delića.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

U ZDK-u evidentirano 45 slučajeva morbila te 117 velikog kašlja

Vlada ZDK doznačila sredstva za isplatu prve rate stipendija Ministarstva za boračka pitanja

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana