Svijet

U Rusiji u padu broj novih slučajeva koronavirusa

Internet

MOSKVA, 25. juna (FENA) - Broj novih slučajeva COVID-19 u Rusiji je u padu  u posljednjih sedam dana. Od dnevnog porasta za 7.972 infekcije prošlog petka pao je na 7.113 potvrđenih u posljednja 24 sata u četvrtak.

Ukupan broj zaraženih novim koronavirusom u Rusiji dostigao je broj 613.994, a aktivnih slučajeva je trećina, saopćava državna Operativna grupa za vanredne situacije.

U odnosu na srijedu, oporavila su se 6.342 pacijenta, te je ukupan broj  oporavljenih osoba 375.164. Drugi put ove sedmice broj smrtnih slučajeva je ispod 100. Tako je 21. juna potvrđeno 95 smrtnih slučajeva, dok su u posljednja 24 sata od posljedica zaraze preminule 92 osobe. Ukupno je od COVID-19 do sada u Rusiji preminulo 8.605 osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).

U obraćanju naciji u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je zemlja uspjela širenje virusa dovesti do pada i da je “dostigla prekretnicu“. Međutim, upozorio je građane “da ostanu fokusirani, pažljivi i na oprezu, posebno dok ne počne masovna proizvodnja efikasnog preventivnog lijeka“. Također, Putin je naglasio da je broj zaraženih koronavirusom i dalje visok u mnogim ruskim regionima.

Rusija koristi masovno testiranje kao jednu od preventivnih mjera, dodao je predsjednik, tvrdeći da zemlja provodi više testova na 1.000 pacijenata u odnosu na druge velike svjetske države.

Trenutno 14 ruskih federalnih naučnih centara radi na pronalasku vakcine protiv COVID-19, koje mora biti efikasno, pouzdano i sigurno za ljude svih starosnih kategorija i u svim zdravstvenim stanjima.

(FENA) B.D.