Svijet     | 26.06.2020. 10:16 |

Podrška protestima u Hong Kongu opada

FENA Internet

HONG KONG, 26. juna  (FENA) - Podrška prodemokratskim protestima u Hong Kongu opada, dok se grad priprema za uvođenje zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je  usvojio Peking, pokazalo je istraživanje provedeno za Reuters.

Protesti su eskalirali u junu  prošle godine zbog zakona koji je povučen, a koji bi omogućio izručenje optuženika kontinentalnoj Kini. Kasnije su se protesti pretvorili u podršku zahtjevima  za većom demokratijom, često uključujući nasilne sukobe s policijom.

Nastavljeni su, ali s puno manje učesnika, otkako je Kina objavila planove za sigurnosni zakon, koji je alarmirao strane vlade i demokratske aktiviste u Hong Kongu.

Anketa koju je proveo hongkonški Institut za istraživanje javnog mnijenja između 15. i 18. juna pokazala je da se novom zakonu protivi većina u finansijskom centru.

Također, anketa je  pokazala da je podrška protestima opala na 51 posto sa 58 procenata, koliko je iznosila  u prethodnom istraživanju provedenom za Reuters u martu, dok je protivljenje protestima povećano na  34 posto u odnosu na prethodnih  s 28 procenata.

"To može biti psihološki, jer ljudi iz Hong Konga vide da Peking postaje sve tvrđi", rekao je Ming Sing, vanredni profesor društvenih nauka na Univerzitetu u Hong Kongu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom