Svijet     | 26.06.2020. 14:29 |

Ubijene tri osobe u Keniji u sukobima policije i mještana zbog nenošenja maski

FENA Internet

NAJROBI, 26. juna  (FENA) – Svjedoci su saopćili da su tri osobe ubijene u malom gradu u dolini Rift u Keniji tokom sukoba između policije i mještana zbog nenošenja maski za lice kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Policija je potvrdila pogibije, ali je pružila drugačija svjedočenja.

Aktivisti za ljudska prava sedmicama su protestovali zbog ubistava koja su počinili kenijski policajci provodeći ograničenja vezana za širenje virusa. Oni također optužuju policajce da provode te mjere kako bi iznudili mito.

Kenneth Kaunda izjavio je za Associated Press da su nasilni protesti izbili u Lessosu u četvrtak nakon što su policajci odvezli u stanicu taksistu motocikla zbog nenošenja maske. Kenija je proglasila obaveznim nošenje maski na licu u javnosti i nepoštovanje te mjere povlači globu do 200 dolara, što je suma previsoka za mnoge.

Kaunda je kazao da su mještani umoreni od policijskih privođenja ljudi koji ne nose maske. On tvrdi da je policajac koji je uhapsio taksistu pucao u ljutitu masu, ubivši lokalnog obućara.

- On je pucao u masu pet puta - kazao je Kaubnda, zidar po struci.

Razbješnjeni ubistvom obućara, mještani su podmetnuli vatru u kući lokalnog policijskog načelnika i počeli su gađati kamenicama policijsku stanicu. U tom su hosu poginule još dvije osobe, kazao je Kaunda.

Policija je saopćila da je nešto drugo izazvalo incident.

Portparol kenijske policije Charles Owino navodi u saopćenju  da je drugi motociklista pokušao da spriječi hapšenje svog kolege što je pokušao da preveze dvoje putnika. Vlada je ograničila taksistima motocikla da prevoze samo jednog putnika kako bi spriječila širenje virusa.

Owino je optužio taksistu da je pokušao „preoteti“ pušku od policajca koji je uhapsio njegovog kolegu, što je dovelo do pucnjave.

Generalni inspektor policije Hillary Mutyambai, izjavio je za AP da je policajac koji je pucao na obućara suspendovan s dužnosti i uhapšen.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na Gazu porastao na 33.899

Izraelski tenkovi prodrli u sjever Pojasa Gaze, ubili 11 Palestinaca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'