Bosna i Hercegovina     | 26.06.2020. 14:19 |

Počela sjednica Predsjedništva BiH, prisutan i predsjedavajući VM Tegeltija

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi trebao biti utvrđen budžet institucija Bosne i Hercegovine počela je u 14.00 sati.

Osim članova Predsjedništva BiH, sjednici prisustvuje i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je na sjednici održanoj 18. juna Nacrt budžeta bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2020. godinu koji je uputilo Predsjedništvu BiH.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZBiH) obrazložio je tada da je ministarstvo po drugi put utvrđivalo budžet, ali i da je budžetski okvir onakav kakav je bio i planiran, s tim da su urađene uštede gdje god je bilo moguće.

- U budžetu je zadržan budžetski okvir kakav je bio, urađene su uštede na svim mogućim pozicijama, izuzete su samo sigurnosne agencije - pojasnio je Bevanda.

Potvrdio je i da plaće, odnosno budžetska osnovica za plaće nije povećana, nego je u pitanju usvajanje zakona koji tretira plaće vojnika u Oružanim snagama BiH, a tu je i puna primjena Zakona o policijskim službenicima te je povećana stavka za topli obrok koji je povećan za dvije KM.

Na stavci Centralne izborne komisije (CIK) BiH uvrštena je pozicija od 4.227.000 KM za održavanje Lokalnih izbora 2020. godine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo