Svijet     | 26.06.2020. 15:01 |

Švedska kritike WHO-a o 'ubrzanoj transmisiji' naziva pogrešnom procjenom

FENA Internet

STOCKHOLM, 26. juna (FENA) – Vodeći švedski epidemiolog Anders Tegnell žestoko je kritikovao Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), nazivajući „potpunom greškom“ to što je svrstala njegovu zemlju na listu država s „ubrzanom transmisijom“ koja bi mogla opteretiti sistem javnog zdravstva.

-  To je za žaljenje i predstavlja potpuno pogrešnu procjenu švedskih podataka - izjavio je Tegnell za Švedski radio u petak.         

U izvještaju evropskog ureda WHO objavljenom u četvrtak navodi se 11 zemalja, među kojima su Švedska, Armenija, Albanija, Kazhstan i Ukrajina. Švedska je zabilježila nagli rast broja slučajeva COVID-19, ali je to pripisano većem broju testiranja.         

- Možemo ukazati i na sve ostale  parametre koje mjerimo, drugim riječima koliko su ozbiljni slučajevi koje imamo, da li se smanjuju. Broj prijema u jedinice intenzivne njege na veoma je niskom nivou, pa čak i broj smrtnih slučajeva počinje da opada - kazao je Tegnell.

Švedska je u više navrata branila svoju strategiju, pojašnjavajući da se ona malo razlikuje od onih koje primjenjuju druge zemlje, uprkos tome što nikada nije uvela restriktivne mjere. Velika okupljanja su zabranjena, ali su restorani i osnovne škole otvoreni. Vlada je tražila fizičko distanciranje, što su Šveđani najvećim dijelom ispoštovali, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Švedske vlasti naredile protjerivanje kineske novinarke

Finska i Švedska traže da EU proširi sankcije Rusiji

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!