Svijet

Katar donira 10 miliona dolara WHO-u za borbu protiv COVID-19

Saopćenje

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Zamjenik predsjednika Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Države Katar, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, objavio je u subotu da je Država Katar obećala donirati 10 miliona američkih dolara Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) kako bi podržala brzo pronalaženje opreme za testiranje i liječenje, te vakcine za koronavirus (COVID-19), uz prethodno doniranih 20 miliona američkih dolara Globalnoj alijansi za vakcine i imunizaciju (GAVI).

On je tokom svog učešća u kampanji vezanoj za COVID-19, koja je održana putem video linka od strane neprofitne organizacija Global Citizen, izjavio da je Država Katar ponosna što podržava kampanju „Globalni cilj: Ujedinimo se za našu budućnost“.

Izrazio je zahvalnost Države Katar Evropskoj komisiji i organizaciji Global Citizen za partnerstvo u kampanji.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Katara potvrdio je da pandemija koronavirusa „nije samo testiranje spremnosti zdravstvenih i obrazovnih sistema, te naše ekonomije, nego i testiranje ljudskih principa i sposobnosti brzog reagiranja, uz sposobnost da se brzo odgovori na izazove time što će se pokazati globalna solidarnost“.

Dodao je da danas, više nego ikada, treba umnogostručiti međunarodnu podršku i političko opredjeljenje kako bi se osiguralo da svi imaju pristup testovima, liječenju i vakcini za COVID-19 , saopćeno je iz Ambasade Države Katar u Bosni i Hercegovini.

 

 

(FENA) B.D.