Bosna i Hercegovina

VKBI pozvao na pružanje pomoći zdravstvenim radnicima u Novom Pazaru

Saopćenje

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca pozvalo je danas državne institucije Bosne i Hercegovine kao i entitetske zdravstvene krizne štabove da pruže pomoć i podršku  zdravstvenim radnicima u Novom Pazaru.

Kako su naveli u saopćenju, apele koji dolaze iz zdravstvenih institucija iz Novog Pazara zbog velikog broja pozitivnih na COVID-19 prate s zabrinutošću i empatijom u BiH.

Apelirali su i zamolili da državne institucije BiH uz koordinaciju s entitetskim i kantonalnim vladama i zdravstvenim štabovima, hitno poduzmu neophodne mjere u okvirima vlastitih mogućnosti kako bi se pružila pomoć i podrška zdravstvenim radnicima u bolnici u Novom Pazaru.

- Veliki je broj zdravstvenih radnika koje rade u zdravstvenim institucijama u Bosni i Hercegovini, posebno oni koji su porijeklom iz Sandžaka, koji su spremni dati pomoć i podršku svojim kolegama u bolnici u Novom Pazaru, pa tako i svim građanima Sandžaka - saopćeno je iz VKBI-a.

Izrazili su uvjerenje da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH poduzelo diplomatske aktivnosti prema Srbiji, kako bi se definirao način i uvjeti pod kojima se podrška i pomoć može realizirati.

(FENA) J.Č.