Bosna i Hercegovina     | 29.06.2020. 14:46 |

Kontinuirana podrška Misije OSCE-a u BiH Centralnoj izbornoj komisiji BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Saradnja Centralne izborne komisije (CIK) BiH i Misije OSCE-a u BiH postoji od osnivanja CIK-a, a ogledala se u realizaciji mnogobrojnih projekata koji su imali za cilj provedbu izbora u BiH u skladu s međunarodnim standardima, ali i jačanje tehničkih kapaciteta Centralne izborne komisije BiH.

Misija OSCE-a u BiH, u sklopu seta podrške Službi za reviziju CIK BiH, danas je donirala laptope i fotoaparate koje će Služba koristiti u budućem radu. Zahvaljujući ovoj donaciji poboljšani su tehnički kapaciteti CIK-a BiH koji će, pored ostalog, doprinijeti i većoj transparentnosti izbornog procesa u BiH.

Današnju donaciju šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec predala je predsjednici CIK-a BiH Vanji Bjelica-Prutini, koja se u ime Centralne izborne komisije BiH zahvalila Misiji OSCE-a u BiH na kontinuiranoj podršci jačanju ukupnog integriteta izbornog procesa u BiH.

Obostrano je iskazano opredjeljenje za nastavak uspješne saradnje i partnerstva u procesu jačanja demokratije u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz CIK-a.

U saopćenju se navodi da je Misija OSCE-a u BiH prethodno obezbijedila tehničku opremu za prenos sjednica CIK-a BiH uživo putem live streaminga, zatim IT platformu za Izjave o imovinskom stanju izabranih zvaničnika, IT platformu za segment procesuiranja prigovora i žalbi, te je bila i jedan od partnera koji su obezbijedili transparentne/prozirne glasačke kutije.

Pored navedenog, Misija OSCE-a u BiH pruža značajnu podršku u organizaciji Lokalnih izbora 2020. godine, kao što je izrada video spotova o popuni i dostavi obrazaca PRP1 i PRP2, čime pomaže Centralanoj izbornoj komisiji BiH u edukaciji birača van BiH.

U toku je i pružanje podrške Centralnoj izbornoj komisiji BiH u edukaciji osjetljivih kategorija birača kao što su osobe s invaliditetom, ali i pružanje podrške na implementaciji preporuka OSCE/ODIHR-a koje se odnose na sprečavanje tzv. "porodičnog glasanja", saopćeno je iz CIK-a BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Misija OSCE-a u BiH pozdravila usvajanje Zakona o mirnom okupljanju u Kantonu 10

OSCE - Zloupotreba vatrenog oružja ostaje sigurnosno pitanje koje zahtijeva hitno rješavanje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'