Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 29.06.2020. 16:24 |

Huremović: Tokom pandemije FENA pokrenula dva projekta kako bi zadovoljila potrebe svojih korisnika, ali i potrebe javnosti u BiH

FENA Agencije

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Naše iskustvo pokazuje da su se novinske agencije, bez obzira na vlasničku strukturu, pokazale kao najpouzdaniji izvor informacija i u ovoj krizi, kazao je Elmir Huremović, generalni direktor FENA-e u razgovoru za službenu stranicu Evropske alijanse novinskih agencija (EANA).

Na pitanje kakav je bio urednički pristup Fene korona krizi u BiH Huremović je istakao da je Fena pokrenula dva projekta kako bi zadovoljila potrebe svojih korisnika, ali i potrebe javnosti u Bosni i Hercegovini.

-Pokrenula je posebnu stranicu koja objavljuje samo vijesti vezane uz pandemiju, a ovaj je sadržaj dostupan svima putem naše web stranice. Istovremeno, u suradnji s vodećim telekom operatorom u zemlji, pokrenut je projekt fena.live koji osigurava izravan prijenos uživo najvažnijih događaja, uz minimalno prisustvo novinara i medijskih ekipa. Na ovaj način Fena podupire epidemiološke mjere u BiH i osigurava javne informacije s konferencija za novinare i drugih događaja uživo. Od početka epidemije Fena svakodnevno emitira konferencije za medije zdravstvenih i drugih predstavnika vlasti i dostavlja materijal svim medijskim kućama. Svi događaji također se prenose putem Facebook stranice Agencije, ističe Huremović.

Globalno gledano, pažnja javnosti prema temama vezanim za koronu bila je ogromna na početku krize, a zatim sve manje i manje. Unatoč tome, puno je dezinformacija bilo i još uvijek kruži. Huremović je prokomentirao i je li to bio slučaj i s Bosnom i Hercegovinom.

-Nažalost, mnogo neprovjerenih informacija o pojavi, širenju i liječenju Covid-19 bile su i još uvijek su prisutne u medijskom prostoru BiH. Uglavnom se šire preko neprofesionalnih portala i društvenih mreža. Koliko smo informirani, veliki broj žalbi građana zaprimila je Žalbena komisija Vijeća za štampu i on line medije u BiH, kao nadležno samoregulacijsko tijelo, kazao je Huremović.  

Odgovorio je i na pitanje kako vidi ulogu novinskih agencija u kriznim vremenima i misli li da postoje razlike u ulogama koje generiraju različite vlasničke strukture.  

-Naše iskustvo govori da su se novinske agencije, bez obzira na vlasničku strukturu, pokazale kao najpouzdaniji izvor informacija I u ovoj krizi. Za razliku od većine klasičnih komercijalnih medija, novinskim agencijama je istinitost i javni interes važniji od komercijalnih interesa i čitanosti, koja je također tijesno povezana s marketingom, kazao je.  

Na pitanje jesu li poduzete neke posebne mjere (ljudske resurse, financijske) kako bi osigurali kontinuitet aktivnosti Fene tokom pandemije, Huremović ističe da se broj video sadržaja koje Fena objavljuje utrostručio se od početka epidemije, a također se znatno povećao i broj objavljenih članaka.

-Također smo mnogo aktivniji na društvenim mrežama – Facebook, Instagram, Twitter. Poštujući preporuke zdravstvenih vlasti i potrebu da maksimalno zaštitimo zdravlje naših zaposlenika, od početka epidemije smo organizirali posao tako da svi koji nisu neophodni u redakciji radne poslove obavljaju od kuće. Neophodni urednici, novinari, snimatelji i drugo osoblje raspoređeni su u smjene na način da u slučaju pojave zaraze u jednoj grupi, druga može nastaviti s radom u redakciji. Nažalost, zbog budžetskih ušteda koje je nametnuo osnivač, Fena je ostala bez preko 30 posto finansijskih sredstava potrebnih za dopisničku mrežu, komunalne i putne troškove, gorivo... I pored toga, osnovna djelatnost i aktivnosti Agencije nisu došle u pitanje, istakao je Huremović.

Na kraju razgovora odgovorio je i postoji li određena prilika za Fenu u kriznoj situaciji kao što je ova.

-Iz našeg iskustva možemo reći da se prilika vidi u boljem korištenju rada na daljinu, nametanju Fene kao najrelevantnijeg izvora informacija u BiH te promoviranju naših projekata koji za cilj imaju bržu distribuciju vijesti I multimedijalnih sadržaja (fena.live), rekao je Elmir Huremović u intervjuu koji je dio projekta „EANA Top Voices“.  

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Najave događaja za 09.04.2024. godine (utorak)

Najave događaja za 08.04.2024. godine (ponedjeljak)

Najave događaja za 08.04.2024. godine (ponedjeljak)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta