Bosna i Hercegovina     | 29.06.2020. 19:09 |

Od 1.jula raspušta se pet karantina u RS, zabranjene sportske aktivnosti

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 29.juna (FENA) –U Republici Srpskoj od 1.jula prestaje s radom pet objekata karantinskog tipa u kojima su bili smještene osobe pozitivne na koronavirus, odlučio je danas entitetski Štab za vanredne situacije.

Tu mjeru predložio je Institut za javno zdravstvo.

Štab je zadužio koordinatore za zdravstvena pitanja u navedenim objektima da do 1.jula  obave pregled osoba koje se nalaze u izolaciji i u zavisnosti od medicinskog nalaza higijensko – epidemioloških službi (HES) nadležnih domova zdravlja osobe bez simptoma i sa blažim simptomima upute u kućnu izolaciju, a one sa srednje teškim i teškim simptomima na bolničko liječenje.

HES službe nadležnih domova zdravlja zadužene su da od 30. juna osobe sa testom pozitivnim na SARS-CoV-2 koje su bez simptoma i sa blažim simptomima upućuju u kućnu izolaciju, a one sa srednje teškim i teškim simptomima na bolničko liječenje, saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Također, HES službe domova zdravlja zadužene su da, ukoliko osobe zaražene virusom SARS-CoV-2 nemaju uslova za obavljanje kućne izolacije prema preporukama Instituta za javno zdravstvo RS, u saradnji sa lokalnim kriznim štabovima, za njih obezbjede izolaciju.

Do 6.jula zabranjene su takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista osim za sljedeće sportove, bez prisustva publike: atletika, biciklizam, bodibilding, vazduhoplovstvo, kajak, kanu i rafting, stoni tenis, streljaštvo, tenis, auto-moto sport, gimnastika, planinarstvo, badminton, veslanje, sportovi podvodnih aktivnosti, sportski ribolov, konjički sport, streličarstvo, golf, dizanje tegova, jedrenje i triatlon.

Štab za vanredne situacije u RS saglasan je, kako se navodi u saopćenju, da se izvrši nabavka 25.000 komada testova za RT-PCR aparat za dokazivanje SARS-CoV-2, za potrebe zdravstvenih i drugih ustanova u RS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'