Svijet     | 30.06.2020. 14:41 |

Zovko o glavnim postignućima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a 2020.

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 30. lipnja (FENA) - Hrvatska je od siječnja do lipnja ove godine bila na čelu Vijeća Europske unije i to je u njenom šestogodišnjem članstvu bilo prvo predsjedanje jednom političkom institucijom Europske unije.

Hrvatska je tijekom šestomjesečnog predsjedanja Vijećem bila odgovorna za kontinuitet rada EU-a postavljanjem agende, vođenjem legislativnih procesa i predsjedanjem sastancima Vijeća i pripremnih tijela, te je predstavljala Vijeće u odnosima s drugim institucijama EU-a, naglasila je zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

Kako je kazala, pandemija Covida-19 snažno je utjecala na rad svih institucija EU-a i obilježila cijelo hrvatsko predsjedanje Vijećem. S ciljem ublažavanja utjecaja pandemije na zdravstvene sustave u Europi, Hrvatska se, ističe Zovko, pobrinula za uspostavljanje učinkovitog procesa donošenja potrebnih odluka, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

"Tako je već u prvim mjesecima predsjedanja Hrvatska donijela odluku o pokretanju Integriranog odgovora EU-a na političku krizu – okvira za koordinaciju međusektorskih kriza na najvišoj političkoj razini. Vijeće je zahvaljujući adekvatnom praćenju razvoja pandemije i neformalnim okruglim stolovima, organiziranima s predstavnicima glavnih aktera, moglo na odgovarajući način koordinirati odgovor država članica i jamčiti funkcioniranje jedinstvenog tržišta, kao i poštivanje svih europskih vrijednosti u najvećoj mogućoj mjeri u danoj situaciji", dodaje zastupnica.

Također navodi kako je Hrvatska u proteklih šest mjeseci promptnim reakcijama na do tada neviđenu krizu pokazala snažne sposobnosti rukovođenja, a svoj je program i način upravljanja prilagodila novonastaloj situaciji.

"Premda se i sama suočavala s izazovima krize uzrokovane koronavirusom, ali i posljedicama razornog potresa, Vlada Republike Hrvatske uspješno je vodila Vijeće EU-a u vremenu bez presedana. Hrvatska je kao neutralni posrednik odigrala ključnu ulogu u usuglašavanju različitih pristupa država-članica i postizanju jedinstvenog i uravnoteženog pristupa. Vijeće je s drugim institucijama usvojilo žurne mjere i financijsku potporu za stanovnike Europe, teško pogođene sektore i čak i partnerske države u susjedstvu i na zapadnom Balkanu", ističe Zovko.

Glavni prioritet hrvatskog predsjedanja Vijećem, kako je naglasila, bio je revitalizirati odnose EU-a sa zapadnim Balkanom i politiku proširenja.

"Kao najmlađa članica EU-a, koja nije tako davno prošla kroz iskustvo pristupnog procesa, Hrvatska najbolje može razumjeti sve njegove složenosti. Pored toga, Hrvatska je granična zemlja Unije i ima najdužu vanjsku granicu, te je stoga najviše zainteresirana za konstruktivnu suradnju s jugoistočnom Europom i promicanje mira i sigurnosti u regiji. Sve ove okolnosti Hrvatsku čine idealnim posrednikom između država-članica i zemalja zapadnog Balkana", naglašava Zovko.

Kako je dodala, nakon što je Vijeće obustavilo otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, Hrvatska i premijer Plenković su se potrudili ublažiti zabrinutost država-članica.

Njihove diplomatske aktivnosti su, ističe Zovko, uz prijedlog nove metodologije proširenja Europske komisije, rezultirale novom odlukom Vijeća u ožujku, kojom je potvrđena mogućnost otvaranja pregovora o proširenju. 

Središnji događaj hrvatskog predsjedanja, po riječima zastupnice, bio je bez sumnje sastanak na vrhu EU-a o zapadnom Balkanu, održan u Zagrebu.

"Dvadeset godina nakon prvog zagrebačkog samita, čelnici država-članica EU-a sastali su se sa svojim kolegama iz država zapadnog Balkana kako bi potvrdili europsku perspektivu regije zapadnog Balkana, kao i svoju obvezanost, kako u političkom tako i u financijskom pogledu. Samit je zbog krize uzrokovane koronavirusom održan putem  video-konferencije. EU je ovime poslala snažnu poruku partnerima na zapadnom Balkanu", zaključuje Zovko.

Pored glavne teme, europske perspektive regije, na samitu se, kako je dodala, razgovaralo i o mobiliziranju 3 milijarde eura europske pomoći za oporavak regije i posebnim privilegijama za regiju u europskim instrumentima pomoći.

"Možemo zaključiti da je hrvatsko predsjedanje bilo izuzetno uspješno, osobito imamo li u vidu krizne okolnosti koje su obilježile prvih šest mjeseci 2020. godine. Hrvatska se brzo prilagodila sastancima na daljinu i virtualnoj diplomaciji te uspostavila odlučno upravljanje krizom i uspješno očuvala kontinuitet legislativnih procesa EU-a, fokusirajući se na hitne potrebe. Hrvatska je u teškim trenucima uspjela održati države-članice na okupu i vratiti nadu građanima Europe i partnerskim državama u svijetu", zaključila je zastupnica Zovko.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo