Kultura     | 01.07.2020. 08:41 |

Knjiga.ba: Roman Vesne Dedić 'Ne dam te' najtraženiji naslovu u junu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Jedna od najpoznatijih spisateljica iz Srbije Vesna Dedić sa svojim novim romanom "Ne dam te" odmah je po objavljivanju tog djela zasjela na tron najtraženijih naslova u najvećoj online knjižari u BiH Knjiga.ba.

U centru radnje tog romana je Dunja Vukasanović, najpopularnija pop pjevačica na prostorima bivše Jugoslavije, odrasla je u vili na Dorćolu kao kćerka jedinica ugledne beogradske porodice i ubijeđena je da je ljubav kada ne zamjeramo jedno drugom ono što nas razlikuje, a obožavamo ono što nas spaja. U trenutku kada se upušta u romansu sa sedam godina mlađim muškarcem koji je odrastao u svijetu potpuno drugačijem od njenog, počinje da vjeruje da ljepota i seks omamljuju, ali da zbog dobrote nekog ne možeš da odeš. Erotska privlačnost, tajna šifra x111 i potreba da onoga do kog joj je stalo zaštiti od svojih slabosti i loših osobina uvlače je u ljubavnu priču predodređenu sticajem tragičnih okolnosti razloga za kraj.

U melodrami "Ne dam te… kraj je kad ja kažem", koja se dešava u Srbiji od ljeta 1995. do proljeća 2020. godine, čitalac prati Dunju kroz periode poslovnih padova i veličanstvenih uspjeha, koji uvijek zavise od toga da li je muškarcu kojeg voli dopustila da joj odredi koliko će trenutaka sreće imati.

Dunja Vuksanović se u romanu "Ne dam te" bori s nevjericom kada shvati da je najbolja prijateljica obmanjuje, suočava se sa sterilitetom, smrću roditelja i ljubavnim lomovima kada muškarci koje voli prolaze kroz poslovna i životna razočaranja, mijenjaju se i pokušavaju i nju da promjene. Čitalac prati Dunjine trenutke sreće na crvenom tepihu i najljepšim plažama svijeta, koji su nemjerljivi onim što osjeća na običnom drvenom čamcu kraj Dunava, gdje se, i kada je kraj neminovan, kune u početak i odlaže tugu.

"Top lista" za juni u knjižari Knjiga.ba je - 1. Ne dam te, 2. Razvijte svoj mozak, 3. Tvoj sin, Huckleberry Finn, 4. Institut, 5. Žrtva 2.117, 6. Medicina Poslanika Muhammeda - Savremeni pristup, 7. Da vam Minka nešto kaže, 8. Okruženi idiotima - Fenomenalan vodič za razumevanje onih koje je teško razumeti, 9. Sretna žena te 10. Nigdje, niotkuda.

Također, iz Kniga.ba preporučuju naslove: Bekim Sejranović - Nigdje, niotkuda. Glavni junak prvog romana Bekima Sejranovića čitav svoj život provodi u lutanju, poput nekakvog savremenog Odiseja. Nakon detinjstva u Bosni, prelazi u Rijeku gde provodi buntovničke srednjoškolske godine, da bi ga ratni vihor odnio u Norvešku. Tamo u egzilu, prinuđen je na novi početak.

No korijeni su prejaki i stalno ga vuku nazad, ali ona zemlja za kojom pati više nije ista. Stranac u Norveškoj, ali i u bivšoj Jugoslaviji, pripovjedač biva osuđen na lutanje meridijanima, onim geografskim i onim unutrašnjim, u vječitoj potrazi za izgubljenom zemljom i izgubljenim godinama.
Ali nije ovo samo puka autobiografija jednog nevoljnog apatrida. Pred sobom čitalac ima i filigranski ispletenu povjest XX vijeka ovih prostora, koju autor ispisuje kroz priču o historiji svoje porodice. Lutanja, izbjeglištva, egzil... kao usud jednog podneblja i pokretač vječitog počinjanja iznova kojemu se kraj ne nazire.

- Briljantan prvenac jednog od najtalentovanijih bosanskih pisaca i vjerovatno najsvježiji književni glas još od pojave Miljenka Jergovića. Zasluženo ovjenčan prestižnom regionalnom nagradom Meša Selimović (u konkurenciji Arsenijevića, Pištala i Albaharija), Sejranović je došavši niotkuda osvojio naklonost publike i kritike ovom knjigom - navodi se u saopćenju Knjiga.ba.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Knjiga.ba predstavlja nove zanimljive naslove iz ponude

Knjiga.ba - Novi naslovi u junu

Knjiga.ba: Novi naslovi u online knjižari

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom