Bosna i Hercegovina     | 01.07.2020. 09:38 |

Kampanja 'Zajedno smo sigurne' za zaštitu žrtava porodičnog nasilja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Fondacija lokalne demokratije pokrenula je kampanju "Zajedno smo sigurne" za promociju fonda za žene i djecu žrtve nasilja u porodici. 

Bivša korisnica Sigurne kuće Sarajevo, danas uspješna poslovna žena Dženana Juzbašić, profesorica geografije, pridružila se izgradnji Fonda “Zajedno smo sigurne”, koji je osnovala Fondacija lokalne demokratije u Sarajevu.

- Prije šest godina sa svojom djevojčicom ušla sam u Sigurnu kuću za žene žrtve nasilja kako bih pobjegla od nasilnog partnera. Od trenutka kada sam ih pozvala na besplatan telefon pa do danas, osoblje Sigurne kuće i Fondacije lokalne demokratije moji su prijatelji. Da li znate šta znači biti žrtva nasilja? Kako hodati tim putem? Kako otići korak dalje? Sve su to pitanja koja postavljate sebi u najtežim momentima života, a niko u vašoj okolini nema odgovor ili rješenje za vas? Danas sam uspješna, obrazovana, stabilna žena i majka, a Sigurna kuća i Fondacija lokalne demokratije su meni u tome pomogli! Danas njima treba moja i vaša pomoć kako bi mogli pomoći drugim ženama i djeci - izjavila je ona.

Od osnivanja Fondacije 2000. godine, u Sigurnoj kući Sarajevo je boravilo 2002 žena i djece.

Slučajevi nasilja u porodici su u porastu. U 2019. godini je povećan broj prijema žrtava (žena i djece) u Sigurnu kuću, 62 posto više nego u 2018. godini.

Zbog nepostojanja sistemskog rješenja u periodu tranzicije prema samostalnom životu, poslu, smještaju i sigurnom životu bez nasilja, veliki broj žena je prinuđen vratiti se u nasilno okruženje.

Prema važećim zakonima, žene i djeca mogu samo u određenom periodu boraviti u Sigurnoj kući. Tada stručni tim Fondacije lokalne demokratije pomaže ženama da vrate samopouzdanje i daje im punu psihološku, sociološku i eknomsku pomoć. Ali najduže nakon šest mjeseci, žene moraju napustiti Sigurnu kuću i nažalost, mnoge se nemaju gdje vratiti.

- U prijelomnom trenutku, kada napušta Sigurnu kuću, ženi je najpotrebnija podrška  da se ne vrati ponovo u krug nasilja. Uvjerena sam da će javnost prepoznati važnost Fonda „Zajedno smo sigurne“ te da će se uz podršku građana i društveno-odgovornih kompanija prikupiti neophodna sredstva koja će se utrošiti na obezbjeđenje sigurnog smještaja i plaćenih troškova života u prelaznom periodu svake žene koja je koračala ovim putem - naglasila je Dženana Juzbašić te izrazila nadu da će građani i društveno odgovorne kompanije shvatiti važnost podrške i izgradnje tog fonda.

Istakla je da zajedničkom podrškom i uplatom novca u taj fond, podržat ćete ljepšu, vedriju i sigurniju budućnost žena i djece koja su proživjela nasilje kao što su to do sada uradili: Fondacija OAK iz Švicarske, Best &Team d.o.o. Sarajevo, H Fashion Design, Hayat TV, Extea d.o.o. te empatični građani i građanke koji su prepoznali važnost podrške, kao i mediji dijeljenjem informacija o kampanji. 

Dženana Juzbašić kao bivša žrtva nasilja osjeća ljudsku potrebu da pomogne drugim ženama da ponovo žive svoj život i zato daje podršku fondu „Zajedno smo sigurne“.

Kampanji se pridružuju i javne ličnosti, novinarke i blogerice, saopćili su orhanizatori kampanje "zajedno smo sigurne". 

Sve informacije o kampanji dostupne su na: www.zajednosmosigurne.ba, fb stranici www.facebook.com/zajednosmosigurne ili telefonom +387 33 236 899. Donacija se može uplatiti na račun: 3387302205402474 otvoren kod UniCredit Bank d.d. Mostar ili online putem dugmeta Doniraj na web stranici http://zajednosmosigurne.ba/fond/.
 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

U BPK kampanja promocije hraniteljstva - Ne možemo biti njihovi roditelji, ali možemo porodica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo