Svijet     | 01.07.2020. 12:49 |

Bloomberg - Putin priprema teren za veliku pobjedu na ustavnom referendumu

FENA Internet

MOSKVA, 1. jula (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin na putu je da osigura uvjerljivu podršku u namjeri da produži svoju dvodecenijsku vladavinu potencijalno do 2036. godine, dok se Kremlj suočava  s kritikama zbog svojih agresivnih napora da pridobije podršku za ruskog čelnika.

Putin, bivši pukovnik KGB, koji je došao na vlast u 2.000. godini, već je najdugotrajniji ruski čelnik nakon sovjetskog diktatora Josefa Staljina. Ruski čelnik predložio je izmjenu u ustavu koja bi mu dala pravo da se natječe za još dva šestogodišnja mandata kada mu aktuelni mandat istekne u 2024.

- Glasamo za zemlju za koju smo naporno radili i koju želimo predati našoj djeci i unucima – poručio je Putin Rusima u jučerašnjem televizijskom obraćanju.  

Glasanje je počelo prošle sedmice a izlazne ankete državnog zavoda Vtsiom objavljene u ponedjeljak pokazale su podršku 76 posto Rusa ustavnim reformama. Odziv je već dostigao 46 posto glasača, sudeći po Centralnoj izbornoj komisiji.

Iako se traži prosta većina pozitivnih glasova i odziva više od 50 posto glasača, Kremlj će biti zadovoljan tek s nadmoćnom većinom od više od 70 posto u obje kategorije, tvrdi Aleksej Muhin, čelnik Centra za političke  informacije sa sjedištem u  Moskvi.

Putin (67) suočava se s padom podrške dok ruska ekonomija posrće pod posljedicama krize s koronavirusom i padom cijena nafte, prenosi Bloomberg.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Miroslav Lajčak u rujnu preuzima novu dužnost

Navaljnaja: Putin nije legitimni predsjednik Rusije

Putin: Ruska porodica treba imati najmanje dvoje djece

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana