Kultura     | 01.07.2020. 13:55 |

Sve spremno za početak 22. festivala scenskih umjetnosti 'Bihaćko ljeto'

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 1. jula (FENA) - Ovogodišnji 22. festival scenskih umjetnosti "Bihaćko ljeto" počet će u petak, 3. jula otvaranjem izložbe "Zid srama u javnom diskursu" Fondacije Boris Divković i koncertom BD JAZZ Tria i hora Bel Canto.

Festivalski program je reduciran zbog pandemije koronavirusa, s obzirom na to da se u ovim okolnostima ne mogu realizirati ugovorena gostovanja umjetnika iz Hrvatske, Srbije i zemalja zapadne Evrope.

- Program jeste reduciran, međutim ipak smo sačuvali sve sadržajne elemente zbog kojih je ovaj festival i postao brend grada na Uni. Imat ćemo sedam pozorišnih predstava, dva koncerta, tri izložbe i jednu književnu večer. Jednostavno ćemo pokušati učiniti sve da našim sugrađanima donekle olakšamo i ova teška vremena, odnosno da umjetnost bude neka vrsta duhovne hrane u vrijeme pandemije koronavirusa. Naravno, poštivat ćemo sve mjere i preporuke ponašanja prilikom održavanja planiranih događaja - rekao je direktor Kulturnog centra u Bihaću Alen Zulić.

Istaknuto je kako je u ovim vanrednim okolnostima najvažnije sačuvati kontinuitet održavanja i bogatu tradiciju manifestacije od posebnog značaja za grad Bihać.

- Prinuđeni smo na prilagođavanje novonastalim okolnostima, ali je najvažnije da sačuvamo ono na što smo već 22 godine ponosni. Ne možemo ove godine ispoštovati taj internacionalni karakter, međutim bihaćka publika će uživati u izvedbama eminentnih bosanskohercegovačkih umjetnika poput Zijaha Sokolovića, Emira Hadžihafizbegovića, Gordane Boban, Mirsada Tuke i drugih - riječi su Elmedina Mehadžića iz Gradske uprave Bihać.

Devetodnevni festivalski program završit će 12. jula koncertom domaćih rock bendova "Camino Verde" i "Euforija".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Reisu-l-ulema na obilježavanju 30 godina Muftijstva bihaćkog: Vjerujemo u sebe i svoju budućnost

U petak počinje 25. kulturna manifestacija 'Ulicom Bišća'

U Bihaću otvoren Sajam pčelarstva i meda – Put zlata

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'