Kultura     | 02.07.2020. 09:12 |

U Sarajevu održan online međunarodni skup o italijanskoj književnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Katedra za italijanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu  je održala online međunarodni znanstveni skup iz italijanske književnosti 'La letteratura dalla guerra' ("Ratna književnost") u čast prof. dr. Jasmina Džinde.

Taj međunarodni znanstveni skup iz italijanske književnosti je imao za cilj da pokaže značaj italijanske književnosti koja za tematiku ima rat, te da pokrene dijalog o njenoj percepciji i perspektivama, ali i da ukaže na sličnosti istih sa proživljenim sarajevskim iskustvom devedesetih godina.

Skup je organizovan u čast prof. dr. Jasmina Džinde, utemeljitelja Katedre za italijanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji je umro prije per godina, a čiji je mentor na doktoratu u Paviji bio upravo akademik prof. dr. Angelo Stella.

Predstavnici Univerziteta u Paviji su 2000. godine lično došli u Sarajevo sa značajnom donacijom knjiga za Katedru za italijanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Prošle godine je o tom njihovom putovanju u Italiji objavljena i knjiga "Ritorno a Sarajevo", autorice Linde Lucini, u kojoj su iznijeta i značajna svjedočanstva o opsadi Sarajeva. Knjigu je na bosanski jezik preveo prof. dr. Mirza Mejdanija, saopćili su organizatori. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'