Bosna i Hercegovina     | 02.07.2020. 13:28 |

Održana planska konferencija za vježbu 'Humanitarni napor 20'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - U sklopu priprema ovogodišnje međunarodne vježbe „Humanitarni napor 20“, čiji su domaćin Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH), u Domu OSBiH danas je održana planska pripremna konferencija u kojoj su online videolinkom sudjelovali predstavnici devet zemalja sudionica.

Vježba u formatu 'B9', inicijative devet balkanskih zemalja, a na temu „Humanitarna pomoć i prekogranična suradnja u slučaju potresa“, planirana je da s održi od 26. do 30. oktobra ove godine u kasarni „Rajlovac“ kod Sarajeva.

Cilj vježbe jeste dalji razvoj i unaprijeđenje operativnih postupaka i nivoa spremnosti za slučajeve pomoći tokom prirodnih katastrofa u zemljama sudionicama. 

Ukoliko situacija s pandemijom Covid-19 dozvoli, vježba bi trebala okupiti oko 250 domaćih i stranih sudionika iz Albanije, Crne Gore, Bugarske, Grčke, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.

Glavnu plansku video-konferenciju uime domaćina je predvodio zamjenik komandanta Operativne komande OSBiH brigadni general Kenan Dautović, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta